PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/13095/medzi_najuspesnejsich_sportovcov_psk_patria_hadzanari-_volejbalisti_i_dzudisti.html

Medzi najúspešnejších športovcov PSK patria hádzanári, volejbalisti i džudisti

Titul najúspešnejšieho športovca Prešovského samosprávneho kraja za rok 2013 ostal už piaty rok v rade v hádzanárskej rodine. Po Radčenkovi a Antlovi štafetu po druhýkrát prevzal najvyšší hádzanár Tatranu Prešov, Lotyš Dajnis Kristopans.

Už 11. ročník slávnostného vyhlásenia najúspešnejších športovcov a športových kolektívov Prešovského samosprávneho kraja za rok 2013 sa konal 14. januára v prešovskom Divadle Jonáša Záborského.

Odborná komisia za rok 2013 určila desať najúspešnejších športovcov PSK - jednotlivcov v kategórii dospelých bez určenia poradia, tri najúspešnejšie športové kolektívy v kategórii dospelých a v mládežníckej kategórii. Ocenení boli aj najúspešnejší študenti stredných škôl, najúspešnejšia stredná škola, zdravotne postihnutý športovec a udelená bola aj Cena predsedu PSK.

Najúspešnejším športovcom Prešovského samosprávneho kraja za rok 2013 sa stal Dajnis Kristopans, ľavoruká pravá spojka a kľúčová postava úradujúceho slovenského šampióna Tatran Prešov. V prvej desiatke bez určenia poradia ho podporil klubový kolega Žarko Pejovič. Medzi ocenených už tradične patrí popradský horolezec Peter Hámor a zaradila sa sem aj mladá kickboxerka Erika Tartaľová z Kickboxing klubu Panter Prešov, ktorá si minulý rok odniesla trofej ako najúspešnejšia stredoškoláčka, ale všetky ostatné mená sa objavili po prvýkrát. Či už je to sninský zápasník Mykola Bolotnyuk zo ZK Vihorlat Snina, mladá zjazdárka, dcéra bývalej vynikajúcej lyžiarsky, Jana Gantnerová zo Ski klubu Zelené Pleso, kulturista Tomáš Grib z ŠKM Stará Ľubovňa, jedna z najvýraznejších postáv volejbalovej histórie Slovenska Monika Smák, ktorá pôsobí v MŠK Oktan Kežmarok, či Martina Namešpetrová (ŠK Slyo fit Prešov) a Ján Matej (KSTaK Matej Bardejov), reprezentanti v tlaku na lavičke.

Najlepším kolektívom dospelých sa podľa očakávaní zaslúžene stal slovenský šampión, hádzanársky klub Tatran Prešov. Druhé miesto medzi najlepšími kolektívmi dospelých po tretíkrát obhájili volejbalisti z VK Chemes Humenné. Trojicu medzi dospelými uzatvárajú džudisti z MŠK Vranov nad Topľou. Aj v kategórii najúspešnejších mládežníckych kolektívov za rok 2013 dominovali hádzanári. Mládežnícka zložka Tatran Prešov – dorastenci a žiaci si – tak ako minulý rok, vybojovali prvé miesto, keď obhájili unikátnu zbierku troch majstrovských titulov. Druhé miesto patrí dorastencom z PHK Prešov U18 za slovenský majstrovský titul. Tretiu priečku získali mladí kickboxeri z prešovského Kickboxing klubu Panter.

Už niekoľko rokov si krajská samospráva osobitne všíma aj úspechy študentov stredných škôl. Tento rok prišlo 24 nominácií z 18 stredných škôl. Najúspešnejšími študentmi sa napokon stali dvaja mladí Prešovčania: fitneska Stanislava Dolinská zo Strednej odbornej školy na Košickej ulici a talentovaný hádzanár Lukáš Urban zo Strednej priemyselnej školy (SPŠ) elektrotechnickej. Najúspešnejšou strednou školou za rok 2013 sa stala Hotelová akadémia Otta Brücknera v Kežmarku, predovšetkým za vynikajúce výsledky lukostrelkyne Alexandry Šiškovej a Andreasa Žampu, ktorý súťaží v zjazdovom lyžovaní.

Cenu pre zdravotne postihnutého športovca si prevzal študent SPŠ v Snine Samuel Andrejčík, ktorý úspešnej reprezentuje Slovensko v športe boccia. Cenu predsedu PSK udelil Peter Chudík v tomto roku turistickému oddielu Tatran Prešov, ktorý minulom roku oslávil okrúhle 60. jubileum svojej činnosti. Aktuálne v klube pôsobí 140 registrovaných turistov.

Medzi najúspešnejších športovcov Prešovského kraja v 11-ročnej histórii vyhlasovania patria okrem Dajnisa Kristopansa ďalší hádzanári - Radoslav Antl (2011) a Alexander Radčenko z Tatranu Prešov (2009 a 2010), kulturista Andrej Hlinka zo Starej Ľubovne (2007), lyžiar Martin Bajčičák (2005 a 2006), nohejbalista Marek Tomčišák z Humenného (2004) a silová trojbojárka Eva Svjanteková z Bardejova (2002). Za rok 2008 toto ocenenie nebolo udelené a v roku 2003 anketa vôbec nebola vyhlásená.

 
15.1.2014 | Autor: Veronika Fitzeková | Samospráva | čítané: 2011 krát