Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V štyroch obciach v Prešovskom kraji si budú opäť voliť starostov

V štyroch obciach v Prešovskom kraji si budú obyvatelia v sobotu (25.1.) voliť starostov, ktorých tam nemajú z rôznych dôvodov, napríklad vzdanie sa mandátu alebo úmrtie predchádzajúcich starostov.

Pôvodne sa mali doplňovacie voľby konať v piatich obciach, v Hendrichovciach, Vyšnej Jedľovej, v Kavakovciach, Makovciach a Harakovciach. V poslednej obci však nikto nekandidoval.

V Hendrichovciach, v Prešovskom okrese, sa do volieb prihlásil len jeden kandidát, Martin Martaus, ktorý je kandidátom strany KDH a je živnostníkom. Voľby sa tu konajú z dôvodu úmrtia predošlého starostu.

Vo Svidníckom okrese sa voľby budú konať tiež len v jednej obci, a to vo Vyšnej Jedľovej. Podľa vedúceho odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu Svidník Martina Miščíka sa voľby konajú preto, lebo predchádzajúci starosta Michal Michalko sa v októbri zo zdravotných dôvodov vzdal mandátu starostu. Do doplňujúcich volieb sa o miesto starostu prihlásili traja uchádzači. Dvaja nezávislí, 42-ročný Miroslav Artim a 26-ročný Miroslav Čepan a jeden kandidát strany NÁŠ KRAJ, 27-ročný Tomáš Jurina.

Podľa prednostky okresného úradu Vranov nad Topľou Márie Cingeľovej je dôvodom volieb v obci Kvakovce tiež odstúpenie predchádzajúceho starostu Jána Ondovčáka. Voliči si budú môcť v sobotu vybrať z troch kandidátov, najmladším je 32-ročný Radovan Kapraľ za Koalícia občanov Slovenska a dvaja 49-roční uchádzači – nezávislí Ján Tutko a za stranu NÁŠ KRAJ Jozef Danč.

Poslednou obcou, kde prebehnú doplňujúce voľby, sú Makovce v Stropkovskom okrese. Tu sa bude starosta voliť z dôvodu úmrtia predchádzajúcej starostky. Aj tu si budú obyvatelia vyberať z troch kandidátov. Najmladšou a jedinou ženou je 25-ročná učiteľka Jaroslava Švahlová za stranu SMER-SD, za Slovenskú národnú stranu kandiduje 59-ročný Ján Ďuk a za KDH 51-ročný Dušan Jacečko.

Riadne komunálne voľby by sa mali na Slovenku konať koncom roka 2014.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK