Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Hvezdáreň sa zapojí do projektu Kozmického systému včasného varovania

Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja (PSK) schválilo počas svojho včerajšieho zasadnutia spolufinancovanie cezhraničného projektu, na ktorom sa chce podieľať Vihorlatská hvezdáreň v Humennom spolu s ďalšími partnermi z okolitých krajín.

Astronomické observatórium na Kolonickom sedle
Astronomické observatórium na Kolonickom sedle

Jeho hlavným cieľom je zlepšenie systému prognózovania a informovania o výstrahách pred mimoriadnymi poveternostnými javmi.

Projekt Kozmického systému včasného varovania má byť prínosom hlavne pri predpovedaní prírodných katastrof na základe využitia satelitných technológií v Maďarsku, Rumunsku, na Slovensku a Ukrajine. Projektové aktivity Vihorlatskej hvezdárne, spolufinancovanie ktorých schválilo Zastupiteľstvo PSK, sú naplánované na roky 2014 a 2015.

Experti z Užhorodskej národnej univerzity vyvinuli metódu, ako meraním zdržania signálu GPS určovať množstvo vodnej pary vo vzduchovom stĺpci. Kombináciou získaných dát a meteorologickými meraniami je možné prispieť k presnejšiemu modelovaniu atmosférických situácií podobne, ako sa to robí v systéme E-GVAP, Európskej siete meteorologických služieb, fungujúcom v západnej Európe“, uvádza sa v materiáloch k schválenému uzneseniu zastupiteľstva.

Podľa ďalších informácií má projekt zabezpečiť financovanie potrebného technického a softvérového vybavenia pre zber a spracovanie dát, ich distribúciu cieľovým užívateľom, čiže meteorologickým službám jednotlivých zúčastnených krajín. Projekt ráta aj s prezentačnými a publikačnými aktivitami a tréningami obsluhy siete.

Celková suma oprávnených nákladov projektu je 537.610,80 eura. Predbežná čiastka oprávnených nákladov Vihorlatskej hvezdárne je na úrovni 88.558,55 eura. Zastupiteľstvo PSK tiež schválilo päťpercentné spolufinancovanie nákladov slovenskej strany projektu vo výške 4427,93 eura.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK