PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/13257/nasilie_nie_je_riesenim-_ukrajina_potrebuje_perspektivu.html

Násilie nie je riešením, Ukrajina potrebuje perspektívu

Na kyjevský Euromajdan sa vrátilo násilie. Keď sa radikáli pokúsili obsadiť prezidentský úrad, vládne sily zaútočili na nich, no aj na dav demonštrantov.
(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Strety si podľa svedectiev vyžiadali aspoň štyri ľudské životy a desiatky zranených demonštrantov, policajtov a novinárov.

Poslanec Európskeho parlamentu za SDKÚ-DS Eduard Kukan násilie odsúdil a vyzval ukrajinskú vládu k plneniu sľubov.Násilie nie je riešením, o tom sa mohli už presvedčiť demonštranti aj vládne sily. Poslanci sa však musia dohodnúť na reforme ústavy, tak ako to prezident Viktor Janukovyč sľúbil a ako to žiada Únia. Politický dialóg musí pokračovať s konkrétnymi výsledkami. Je to akútne, inak budú nepokoje pokračovať“, odkázal Kukan.

Ukrajinci po celej krajine protestujú už vyše dvoch mesiacov za zblíženie s Európskou úniou a proti korupcii. Prezident Viktor Janukovyč urobil politické ústupky, demonštrantom udelil amnestiu a sľúbil oslabenie prezidentských právomocí. O tých dnes rokuje parlament, opoziční poslanci však hovoria o Janukovyčovej nevôli.

Podľa Kukana sa musí zmobilizovať aj Európska únia a Slovensko, ktoré s Ukrajinou susedí.Je najvyšší čas, aby sme pripravili jasnú stratégiu pre Ukrajinu, “ povedal Kukan, ktorý je členom zahraničného výboru parlamentu. Ukrajinská ekonomika sa prepadáva, zachraňuje ju pomoc ruskej vlády (zatiaľ vo výške 3 miliárd dolárov). Kukan pripomenul, že aj v Bruseli sa hovorí o finančnom balíčku pre Kyjev. Spomínajú sa tiež sankcie, tie sú však podľa neho krajným riešením. „Musia byť cielené na konkrétnych ľudí a účinné, aby ich hneď pocítili. Napríklad zákaz vstupu do Únie alebo zablokovanie účtov“, uviedol Kukan.

Europoslanec zároveň vyzval, aby konkrétne kroky podnikla aj vláda v Bratislave. „Krajina na našej hranici horí. Je čas konať. Aj Slovensko sa musí aktívne podieľať na konkrétnych riešeniach, ktoré Ukrajincom ponúknu lepšiu perspektívu“, uzavrel Kukan.

 
19.2.2014 | Pridal: Redakcia PIS | Blog | čítané: 5564 krát