PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/13264/fhe-lukas_kmit.html

FHE: Lukáš Kmiť

Lukáš Kmiť je prešovský violista, absolvent Akadémii umení vo švajčiarskom Zürichu a londýnskej Royal College of Music. Preslávilo ho video, ktoré ako prvý zverejnil portál PIS.sk.

Keď na koncerte v židovskej synagóge zazvonil jednému z návštevníkov mobil, Lukáš reagoval tým, že zahral známu zvučku „Nokia“. Video z tohto momentu obletelo svet: http://www.youtube.com/watch?v=uub0z8wJfhU
Spoluautor videa Milan Ferenčík zaň získal prvú cenu na tvorivej súťaži novinárov východoslovenského regiónu za rok 2012. http://pis.sk/clanok/12190/presovsky_informacny_server_ma_prvu_novinarsku_cenu.html
Tu je pôvodný článok: http://pis.sk/clanok/9538/violista_pri_vyruseni_pocas_koncertu_napodobnil_mobilne_zvonenie.html

Tomáš Kmiť s hudbou začínal na prešovských základných umeleckých školách Mikuláša Moyzesa a Jána Pöschla, maturoval na konzervatóriu v Košiciach.
„Do Londýna i Švajčiarska som sa dostal cez môjho profesora Andrija Vitoviča, ktorého som spoznal ešte ako konzervatorista, na letných majstrovských kurzoch pre mladých hudobníkov, “ povedal L. Kmiť pre Korzár. Začínal s husľami, no zapáčila sa mu viola. Navyše dostal doporučenie na profesorku Veru Lipatovú. Violu považuje za krajší nástroj než husle. Rozdiel medzi nimi prirovnáva k hlasom - husle k sopránu, violu k nižšiemu altu.

Profesionálne sa venuje klasickej hudbe, vyrastal však na I. M. T. Smile a na základnej škole mal aj kapelu, hrajúcu v podobnom duchu. Obdivuje aj jazz.

Ako uvádza stránka združenia Artis, úspešne sa zúčastnil viacerých domácich aj zahraničných súťaží a majstrovských kurzov. Ako sólista účinkoval so Symfonickým orchestrom Konzervatória v Košiciach, Štátnou filharmóniou Košice, Mládežníckou vyšehradskou filharmóniou. Ako člen orchestrov Royal College of Music hral pod vedením osobností ako Bernard Haitink, Janos Furst, Sir Roger Norrington, John Wilson, Esa Pekka Salonen. V roku 2009 bol Lukáš prijatý do Mládežníckeho orchestra G. Mahlera, popri tom bol vybraný aj na projekt „Gustav Mahler Academy“ v talianskom Bolzane. V júli 2009 účinkoval ako sólo violista v Brittenových komorných operách pod taktovkou Lorina Maazela na festivale Castleton pri Washingtone, USA. Predstavil sa aj sólovým recitálom v Mirbachovom paláci v Bratislave a v októbri 2009 predviedol violový koncert F. A. Hoffmeistera so „Situation Opera Orchestra“ v Londýne. V júli 2010 účinkoval na festivale Santander v Španielsku, kde sa tiež zúčastnil majstrovkých kurzov Diemut Poppen a Zakhara Brona.

Z bibliografie:
http://www.frenky.sk/clanok/876/lukas_kmit-violista_zo_slavneho_videa.html
http://www.artis-oz.sk/?page_id=90
http://kultura.pravda.sk/hudba/clanok/59860-reakciu-slovenskeho-violistu-komentuje-cely-svet/
http://pis.sk/clanok/12346/foto-koncert_v_synagoge.html

 
22.2.2014 | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 5367 krát