PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/13406/psk_sa_chysta_zrusit_sps_chemicku_a_potravinarsku_v_humennom.html

PSK sa chystá zrušiť SPŠ chemickú a potravinársku v Humennom

Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravuje racionalizáciu humenských stredných škôl (SŠ), ktoré spadajú pod jeho zriaďovateľskú pôsobnosť.
Stredná priemyselná škola chemická a potravinárska v Humennom
Stredná priemyselná škola chemická a potravinárska v Humennom

Stredná priemyselná škola chemická a potravinárska (SPŠCHaP) by mala zaniknúť.

SPŠCHaP v Humennom má dlhodobé problémy s počtom žiakov a s financovaním. V roku 2003 mala škola 430 študentov, v súčasnosti presne 107, pričom 50 z nich bude o niekoľko mesiacov maturovať a školu opustí“, informovala TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

Dodala, že na prvý termín prijímacích pohovorov sa hlási päť záujemcov, ktorí chcú študovať odbor biotechnológia a farmakológia na spomínanej SŠ a ďalší 14 majú záujem o tamojšie technické lýceum. Znamená to, že by sa počet žiakov v budúcom školskom roku výrazne nenavýšil.

Ak sa aj v roku 2014/2015 podarí otvoriť triedu, kde bude 17 žiakov, ako minulý školský rok, stále by to znamenalo 74 žiakov v celej škole. Škola s takým počtom žiakov nemá zmysel, nie je udržateľná z ekonomického hľadiska. Preto sme museli hľadať riešenie ako situáciu vyriešiť, aby to bolo výhodné pre žiakov“, zdôraznila Fitzeková.

Členovia komisie školstva pri Zastupiteľstve PSK schválili 11. marca tohto roka vyradenie SPŠCHaP zo siete stredných škôl v Humennom a zaradenie odborov biotechnológia a farmakológia a technické lýceum do Strednej odbornej školy (SOŠ) technickej v Humennom, a to od 1. septembra 2014. S týmto návrhom sa stotožnili aj zainteresované rady škôl. Záujemcovia o spomínané odbory a lýceum si teda aj napriek plánovanému zrušeniu školy môžu podať prihlášky na štúdium.

Riaditeľ SOŠ technickej Ján Matoš potvrdil, že škola má dostatočné kapacity na presťahovanie odborov. V bývalých priestoroch SPŠCHaP na Komenského 1 by tak mala od septembra sídliť už iba Obchodná akadémia, ktorú v súčasnosti navštevuje 325 študentov.

Pripravovaná racionalizácia humenských SŠ sa nezaobíde bez prepúšťania. „Hoci časť učiteľov, predovšetkým odborných predmetov, SOŠ technická prevezme, časť zamestnancov SPŠCHaP príde o prácu. K úspore dôjde hlavne vo všeobecno-vzdelávacích predmetoch“, poznamenala Fitzeková.

Dodala, že zrušenie SPŠCHaP ešte nie je definitívne. „Rozhodnutie komisie školstva je len prvým v rade stanovísk. Plánovanú zmenu do konca marca prerokuje Krajská rada pre odborné vzdelávanie a prípravu. Definitívny súhlas musia dať poslanci Zastupiteľstva PSK na svojom rokovaní 22. apríla. Zmenu bude musieť na záver akceptovať Ministerstvo školstva SR.

 
19.3.2014 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 2227 krát