Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Únia nevidiacich kontrolovala deťom v piatich prešovských škôlkach zrak

Krajské stredisko Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) v Prešove realizovalo v mesiacoch január a február vyšetrenia očí u detí predškolského veku.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Prvá etapa prehliadok v piatich materských školách mesta Prešov ukázala podozrenie na zrakový problém až u 37 percent z celkového počtu 431 vyšetrených detí.

Odborným vyšetrením u detského oftalmológa sa ukáže, či skutočne ide u detí o začínajúce poškodenie zraku. Jeho zachytením v predškolskom veku sa zvyšuje šanca na úspešnú liečbu. Najčastejšie sa vyskytovali podozrenia na choroby ako ďalekozrakosť, astigmatizmus či nerovnozrakosť“, uviedol vedúci krajského strediska ÚNSS v Prešove Jozef Hlubovič.

Podľa jeho slov ide o kontrolu zameranú na včasnú diagnostiku zrakových porúch u detí. Vyšetrenie prebiehalo pomocou prístroja Plusoptix S09, ktorý dokáže s vysokou mierou spoľahlivosti odhaliť existujúce alebo začínajúce vývinové poruchy zraku. Prístroj je efektívny hlavne u detí vo veku šesť mesiacov až šesť rokov, keď sa detský zrak najviac vyvíja.

Vyšetrenie špeciálnym prístrojom je bezdotykové, dieťa pri ňom sedí. Meranie oboch očí naraz sa robí zo vzdialenosti jedného metra, trvá len niekoľko sekúnd a nemá žiadne vedľajšie účinky. Podľa Hluboviča mala prehliadka úspech najmä u rodičov detí. Projekt realizovali za podpory Lions Clubu Prešov, ktorý prístroj zapožičal.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK