PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/13430/fhe-castelan.html

FHE: Castelán

Kapela Castelán vznikla v 70. rokoch 20. storočia a hrávali v nej niektorí muzikanti, ktorých cesty sa opäť pretli o takmer 40 rokov...

Medzi členov skupiny Castelán patril aj Peter „Pufo“ Sopko, mihol sa v nej aj Miro Tásler st. , dnes obaja kmeňoví hráči vlastného Tásler Pufo Bandu.

Castelán „ovládal“ územie v okolí Prešova, odkiaľ pochádzali jeho členovia. Bubeník Pišta Sopko - Petrovany, basista Jano Klobušický - Kendice, a tým aj okolité obce (Lemešany, Drienov, Záborské, celá dolina...). Skupina bola neodmysliteľnou súťasťou svadieb a tanečných zábav. „Hlavne Pišta mal geniálnu pamäť na ľudové pesničky a mal vynikajúci rytmus, “ spomína Pufo.

A približuje zostavu kapely, ktorú dopĺňal Jožko Stavrovský a „geniálny technik - silnoprúdar, gitarista Štefan Mirek“. Práve posledne menovaného striedal v kapele na jeho svadbe Pufo, zhruba v roku 1976. Presne v tom čase s Castelánom ako zá záskok často účinkoval aj Miro Tásler st.

Na archívnej (dolnej) fotke sú zľava Jožko Stavrovský, Pufo Sopko, Pišta Sopko, Jano Klobušický. Kapela ukončila svoje pôsobenie v roku 1980, keď Pišta a Pufo dostali ponuku hrať na Sigorde.

 
26.4.2014 | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 4365 krát