PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/13468/kniznice_zavadzaju_rodinne_clenske.html

Knižnice zavádzajú rodinné členské

Týždeň slovenských knižníc vyvrcholí rozprávkovou nocou. Regionálne knižnice v Prešovskom kraji v rámci Týždňa slovenských knižníc zavádzajú v tomto roku novinku – rodinné členské.

"Znamená to, že jeden dospelý zaplatí ročný poplatok, ostatní členovia rodiny dostanú čitateľský preukaz zadarmo", vysvetľuje riaditeľka Knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove Marta Skalková. Rodinné členské má pomôcť sprístupniť knižnice a ich služby ďalším čitateľom, pre ktorých je dôležité aj finančné hľadisko. Podľa riaditeľky je to tiež príspevok knižníc k Európskemu rodiny.

Počas týždňa slovenských knižníc, ktorý sa v tomto roku trvá od 31. marca do 6. Apríla, ponúkajú regionálne knižnice tradične odpustenie pokút pri oneskorenom vrátení kníh a bezplatné zápisné. Slávnostné otvorenie Týždňa slovenských knižníc v PSK sa konalo dnes predpoludním v Prešove. Zástupcovia knižníc tam predstavili pripravované aktivity.

Počas týždňa sa vo všetkých knižniciach uskutoční množstvo podujatí – slávnostné zápisy prvákov knižnice, zážitkové čítania, besedy, exkurzie, výstavy, súťaže.

Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni má na každý deň pripravené množstvo hier – Kniholov, Rozprávka na stene, Rozprávočka z úst letí. V stredu sa koná podujatie Čo sa skrýva v poličkách.
Vihorlatská knižnica v Humennom pripravila pre deti deň ľudovej rozprávky – Pavol Dobšinský od rána do večera, rozprávkové dopoludnia Dvere do rozprávok i besedu V službách cisára Františka Jozefa.

Návštevníci v bardejovskej knižnici Dávida Gutgesela sa môžu v stredu tešiť na spisovateľku Andreu Rimovú i vyhlásenie súťaže Kráľ čitateľov. Knižnica prináša i ojedinelú výstavu Kresťanská tematika na známkach.

V Podduklianskej knižnici vo Svidníku čaká na návštevníkov čitateľský maratón Klenotnica slovenskej literatúry a počas celého týždňa burza vyradených kníh a časopisov. Samozrejme, špeciálny program je pripravený aj v jedinom slovenskom bibliobuse.

Vo Vranove nad Topľou predstavia v stredu najlepšie čitateľské rodiny, ktoré navštevujú knižnicu pravidelne a zapájajú sa do podujatí, vo štvrtok sa s deťmi stretne spisovateľ Valentín Šefčík a v vpiatok vyhlásia kráľa detských čitateľov.

Prešovská knižnica zase pripravila na štvrtok deň otvorených dverí, kedy si deti i rodičia môžu pozrieť všetky pobočky a oddelenia. Týždeň slovenských knižníc vyvrcholí v piatok veľmi obľúbeným nočným podujatím pre deti – Noc s Andersenom. Deti medzi regálmi čaká krásny nočný rozprávkový program.

Viacej informácií o pripravovaných akciách http://pis.sk/podujatie/3796/tyzden_slovenskych_kniznic.html

 
2.4.2014 | Autor: Veronika Fitzeková | Samospráva | čítané: 2115 krát