PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/13625/na_kuzmanyho_ulici_buranie_nepokracuje-_mesto_asi_zacne_vyvlastnovat.html

Na Kuzmányho ulici búranie nepokračuje, mesto asi začne vyvlastňovať

Aj napriek tomu, že s búracími prácami na Kuzmányho ulici v Prešove, kde chce mesto a Prešovský samosprávny kraj postaviť cestu, sa začalo ešte minulý rok na jeseň, búranie ukončené stále nie je. Problém je s jediným domom a jeho majiteľom. Mesto sa s nim zatiaľ nedohodlo.

Všetky majetkovo-právne vzťahy sa už mesto usilovalo vysporiadať, ostal iba jediný vlastník, s ktorým doposiaľ nedošlo k dohode, preto volíme spôsob vyvlastnenia, ktorému bude predchádzať znalecký posudok. Hneď ako budeme mať hotový znalecký posudok, oslovíme vlastníka s ponukou. V prípade, že nebude súhlasiť, začneme vyvlastňovací proces“, uviedla vedúca Oddelenia mestského majetku Mestského úradu v Prešove Katarína Juricová.

Primátor Prešova Pavel Hagyari sa ešte v januári vyjadril, že s majiteľom domu stále rokuje a s ďalším búraním by sa malo začať v apríli. To sa však nestalo. Juricová to vysvetľuje tým, že mesto sa s majiteľom nehnuteľnosti usilovalo dohodnúť už niekoľkokrát, no on dohody nerešpektoval.

Boli s ním podpísané dve zmluvy o budúcej zmluve, ktoré nedodržal. Nedodržal ani záväzky odstrániť exekúcie zo svojho majetku, preto sa proces predĺžil. Mesto už našlo riešenie ako postupovať rýchlejšie“, uviedla. Podľa jej slov to znamená, že v krajnom prípade pristúpi k vyvlastneniu, ako dlho to však bude trvať, povedať nevedela.

Spor mesta a vlastníka domu nie je podľa Juricovej v cene majetku, ale v tom, že na liste vlastníctva k nehnuteľnosti je množstvo exekúcií, ktoré mesto nemôže akceptovať a ich odstraňovanie prebieha len veľmi pomaly.

Z Kuzmányho ulice bude cesta III. triedy, ktorá má nadväzovať na vybudovanú jej časť smerom na Rusínsku ulicu s úpravou križovatiek Čierny most až po sídlisko Sekčov. Ide o necelých 300 metrov cesty a celkové rozpočtové náklady by mali predstavovať okolo 1,8 milióna eur. Stavba by mala trvať rok a pol.

 
2.5.2014 | Autor: TASR | Mesto Prešov | čítané: 4455 krát