PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/13667/pod_epidemiu_kliestovej_encefalitidy_sa_vlani_aj_v_tomto_roku_podpisal_ovci_syr.html

Pod epidémiu kliešťovej encefalitídy sa vlani aj v tomto roku podpísal ovčí syr

Na Slovensku bolo vlani zaznamenaných 163 ochorení na kliešťovú encefalitídu, v tomto roku bolo zatiaľ sedem prípadov. Z toho šesť ľudí ochorelo naraz po tom, čo mali zjesť na salaši ovčí syr.
(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Prípad nahlásil Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Dolnom Kubíne v okrese Ružomberok. Ide o prvú tohtoročnú epidémiu, o tej sa hovorí vtedy, keď sa preukáže súvislosť aspoň medzi troma prípadmi.

Ochorelo v nej šesť z 20 exponovaných osôb. Ochorenie si v piatich prípadoch vyžiadalo hospitalizáciu“, uviedla pre TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická. Štátna veterinárna a potravinová správa SR preto nariadila všetkým chovateľom oviec a kôz laboratórne vyšetrovanie vzoriek surového ovčieho a kozieho mlieka. Pokiaľ sa vírus potvrdí, výrobky musia prejsť pasterizáciou.

V minulom roku bola na Slovensku jedna epidémia. „Ochorelo v nej päť z 15 exponovaných osôb po konzumácií ovčieho syra zo salaša v obci Proč, okres Prešov. Ochorenia si vo všetkých prípadoch vyžiadali hospitalizáciu na infekčnom oddelení. Ochoreli štyria dospelí a jedno dieťa“, priblížila Skalická.

Kliešťová encefalitída je vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša zo zvierat na ľudí prostredníctvom infikovaných kliešťov. „Pôvodcom ochorenia je vírus, ktorý sa do organizmu dostane pri prisatí infikovaného kliešťa alebo konzumáciou tepelne nespracovaného mlieka od infikovaných oviec, kráv a kôz“, vysvetlila Skalická. Pred ochorením sa podľa jej slov možno chrániť očkovaním, správnym odevom, prípadne použitím repelentov.

Podľa výskytu ochorení u ľudí sú v SR hlavné prírodné ohniská kliešťovej encefalitídy v oblasti Tribeča, Vtáčnika, Nitrianskej a Pohronskej pahorkatiny v údolí Váhu až do okresu Považská Bystrica, v oblasti Malých Karpát, v Záhorskej nížine a Kováčskych kopcoch, v Krupinskej vrchovine, Slovenskom krase a Slánskych vrchoch“, ozrejmila Skalická. Ide o oblasti, v ktorých sa nachádzajú infekčné kliešte.

 
13.5.2014 | Autor: TASR | Zdravotníctvo | čítané: 2085 krát