PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/13677/10-_maj_-_svetovy_den_pohybom_ku_zdraviu.html

10. máj - Svetový deň „Pohybom ku zdraviu“

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila 10. máj za Svetový deň „Pohybom ku zdraviu“ s cieľom poukázať na rastúci počet chronických ochorení spôsobených nedostatkom pohybu.

Pre uchovanie zdravia a zlepšenie kvality života je pohyb nevyhnutný. Potreba akejkoľvek formy fyzickej aktivity, či rekreačného športovania, patrí medzi hlavné faktory správneho životného štýlu.

Telesná aktivita prispieva k rozvoju kostry a svalstva, zlepšuje ohybnosť kĺbov, zvyšuje imunitu, dodáva životnú energiu, zvyšuje schopnosť telesného i duševného uvoľnenia, udržiava štíhlu líniu, pôsobí ako prevencia osteoporózy a vysokého krvného tlaku, pomáha zvyšovať výkonnosť srdcovocievneho a dýchacieho systému i metabolizmu a zvyčajne aj mení vzorce nášho správania - kto sa pravidelne pohybuje, spravidla nefajčí, vyhýba sa alkoholu, zdravšie sa stravuje a je aj v celkovej psychickej pohode.

Pohybová aktivita môže mať rôzne formy ale iba jeden cieľ, a tým je – byť zdravý. Dôležité je čo najviac chodiť pešo, nepoužívať pohyblivé schody či výťah alebo z autobusu vystúpiť o zastávku skôr. K pohybovej činnosti patria aj bežné domáce činnosti, práce v záhradke, prechádzky v prírode alebo rôzne druhy rekreačnej športovej činnosti. Pohyb na čerstvom vzduchu prispieva okrem zvyšovania telesnej zdatnosti aj k vytváraniu pocitu spokojnosti a zároveň je aj účinnou metódou vyrovnávania sa so stresom. Pohyb celkovo je vlastne návratom človeka k prírode.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove bude mať dňa 15. mája 2014 v Poradni zdravia Deň otvorených dverí. Záujemcom pracovníčky poradne zdravia zmerajú percentuálny podiel tuku v tele, stanovia BMI index (pomer výšky a váhy) a WHR index (pomer pásu a bokov), percentuálny podiel kostrového svalstva a množstvo viscerálneho tuku. Ak sa záujemcovia vopred telefonicky objednajú a prídu na vyšetrenie nalačno, uskutočnia aj biochemické merania z kapilárnej krvi.

Telefonický kontakt na objednanie: 051/75 803 33.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prešov

 
14.5.2014 | Pridal: Redakcia PIS | Zdravotníctvo | čítané: 2780 krát