Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Pod petíciu proti zlievarni v priemyselnom parku sa podpísalo 2304 ľudí

Obyvatelia mesta Prešov a blízkych obcí dnes odovzdali na Mestskom úrade v Prešove petíciu proti vybudovaniu zlievarne v Priemyselnom parku IPZ Záborské. Počas dvoch týždňov priebehu petičnej akcie vyzbieral petičný výbor 2304 podpisov.

Hárky chceli odovzdať primátorovi mesta Prešov, ten ich kvôli naplánovanému programu neprijal.

Myslíme si, že zlievareň môže priniesť Prešovu skôr znečistenie ovzdušia. Na druhej strane, samotná zamestnanosť, o ktorú sa opierajú hlavní predstavitelia mesta, bude na úrovni 70 až 100 pracovných miest. Toto nemôže Prešovu pomôcť, skôr si myslím, že to môže zhoršiť životnú úroveň, životné prostredie a to je dôvodom, prečo vystupujeme za mesto Prešov a za jeho občanov“, uviedol člen petičného výboru Daniel Milkovič.

Petičný výbor tvrdí, že v projekte je zlievareň umiestnená v tesnej blízkosti individuálnej bytovej zástavby i sídlisk Prešova. Tiež v mieste, kde žije veľké množstvo rozličných druhov zveri a práve na túto by mohla mať zlievareň negatívny vplyv.

Podpisy na petícii pochádzajú väčšinou od obyvateľov rôznych častí mesta Prešov, ale aj od obyvateľov Dulova Ves a Záborské. Práve starostka obce Záborské Kristína Maliňáková hovorí, že projekt zlievarne nie je ani v súlade s územným plánom obce, pretože v tom stojí, že v IPZ Záborské môžu byť haly a sklady ľahkej a stredne ťažkej strojárenskej výroby, hutná výroba však do týchto kategórií nespadá. Sama preto hovorí, že stavebné povolenie pre tento projekt nepodpíše.

Aj keby posudzovanie vplyvu na životné prostredie bolo pozitívne, musím rešpektovať vôľu občanov. V Záborskom máme 660 obyvateľov a cez 400 podpísalo petíciu“, povedala Maliňáková.

Podľa primátora mesta Prešov Pavla Hagyariho je petícia len nafúknutím zbytočnej bubliny, pretože pôjde o zlievarenskú výrobu tretieho tisícročia, ktorá by nemala mať negatívny vplyv na prostredie. Podotkol tiež, že v súčasnosti sa koná posudzovanie vplyvu projektu na životné prostredie a to by malo jasne preukázať, že táto výroba nie je nebezpečná a nezvýši ohrozenie života a zdravia obyvateľov mesta Prešov.

Prešov potrebuje zamestnanosť a osobne si myslím, že petícia je nesprávny krok. S príchodom tohto investora, budú pozemky v priemyselnom parku zaplnené do dvoch tretín. Ak investor splní podmienky, nebude dôvod nedať mu stavebné povolenie. To síce pripravuje mesto Prešov, no podpísať ho musí starostka obce Záborské“, povedal Hagyari.

Súvisiace články
19.8.2014 Zlievareň v obci Petrovany nebude, poslanci neschválili predaj pozemkov 25.7.2014 Zlievareň v obci Petrovany zrejme bude, občania sa vyjadrili za jej postavenie 3.7.2014 Aj v Petrovanoch sú občania proti zlievarni spoločnosti Funderia Condals 23.6.2014 Španielsky investor odchádza z mesta, presunie sa zrejme do Petrovian
Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK