Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Foto: Situácia na vodných tokoch je kritická, Torysa sa už vylieva, mimoriadna situácia je už aj v Prešove

Situácia na vodných tokoch najmä v okresoch Prešov, Sabinov a Bardejov je kritická. Podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslava Skičku sa v Sabinove v smere na Pečovskú Novú Ves vylieva Torysa. Kritická situácia je aj v Bardejove. Hasiči stále riešia aj popadané stromy, napríklad na Mudroňovej ulici v Prešove, kde padol stom na auto.

Hladina Torysy dnes ráno v Prešove
Hladina Torysy dnes ráno v Prešove

Stav v Sabinove je kritický aj podľa primátora mesta Petra Molčana. Na severe mesta sa už vyliali niektoré potoky na komunikácie, Torysa je na úrovni okolo 265 centimetrov a má stúpajúcu tendenciu. Na viacerých miestach dochádza k pieskovaniu brehov, jedným z kritických miest, kde sa pracuje je aj hlavný most smerom na Ražňany. V neďalekej obci Pečovská Nová Ves už evakuovali šesť rodín do komunitného centra. Cesta v Pečovskej Novej Vsi je podľa polície ešte čiastočne prejazdná, no situácia sa tu každú chvíľu mení. Vodiči by mali byť opatrní.

V obci Torysa v okrese Sabinov sa už tiež vylievajú potoky i rieka Torysa a starosta Jozef Stredina poslal auto pre lomový kameň, aby ním spevnili brehy. Platí tu rovnako ako v Sabinove tretí stupeň povodňovej aktivity.

V Prešove mala Torysa okolo 21.30 h na úrovni 274 centimetrov, pri 300 centimetroch by podľa primátora Pavla Hagyariho vyhlásili prvý stupeň povodňovej aktivity. Kulmináciu Torysy však očakávajú tesne po polnoci. Situáciu sledujú a podľa Hagyariho nie je zatiaľ potrebné vyhlasovať mimoriadny stav.

AKTUALIZOVANÉ
Dnes nadránom, približne okolo 3.00 h, v Prešove vyhlásili pre povodne mimoriadny stav. Ulice Budovateľská a Jilemnického, Pod Kamennou baňou a priľahlé ulice sú už čiastočne pod vodou. Cesty sú tam uzavreté, dopravu riadi polícia v súčinnosti s hasičmi.

Na samotnej Budovateľskej ulici približne od pekární je na ceste asi 20 centimetrov vody. Keďže ide prevažne o priemyselnú zónu, nebola potrebná evakuácia, no podľa hovorkyne mesta Veronika Kmetóny Gazdovej sa o nej uvažovalo v prípade niekoľkých domov, ktoré stoja v lokalite. Zatiaľ však nebola potrebná. Voda v Toryse mala kulminovať okolo 8.00 h.

Kritická situácia bola v noci i v Sabinove a okolí. Tam sú stále uzavreté niektoré cesty, napríklad v obci Ľutina, obmedzený prejazd je v Pečovskej Novej Vsi a Lipanoch, kde je poškodená časť vozovky 1/68.

AKTUALIZOVANÉ 17.5.2014 o 10:12
Hladina rieky nadalej klesá, aktuálne dosahuje výšku 244cm čo znamená I.stupeň povodňovej aktivity od 300cm, no vo vzťahu k povodňovej aktivite však mimoriadny stav II. stupeň naďalej trvá až do odvolania.
Aktuálne sa realizujú práce na odstránenie vzniknutých škôd ako drobné stavebné práce, vykonáva sa čistenie kanalizácií a komunikácií pod Kamennou Baňou a odstraňovanie bahenných nánosov na ulici Budovateľská.

Od vyhlásenia ma teda krízový štáb mesta Prešov pohotovosť, v prípade potreby okamžite zasadne a príjmu sa opatrenia.

Prognóza je však teraz priaznivá a situácia je nepretržite monitorovaná.

Foto: Martin Švec a Peter Ilenčík (Flashphoto)

Torysa sa vyliala aj na polia v okolí dialnice medzi Prešovom a Košicami

Torysa sa vyliala aj na polia v okolí dialnice medzi Prešovom a Košicami
Sidl III

Sidl III
Rybníky VŠ - prítok prepĺňa rybník

Rybníky VŠ - prítok prepĺňa rybník
Veľý Šariš pri čističke

Veľý Šariš pri čističke
Marakaňa pod vodou

Marakaňa pod vodou
Kolóna áut zo smeru VŠ - PO

Kolóna áut zo smeru VŠ - PO
Pri MS hale, zatopenie ulice, prerazenie vody cez kanalizaciu

Pri MS hale, zatopenie ulice, prerazenie vody cez kanalizaciu
Chatová osada na konečnej SIDL III

Chatová osada na konečnej SIDL III

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Súvisiace články
19.5.2014 V Prešovskom kraji trvá tretí povodňový stupeň v 65 obciach a mestách 17.5.2014 Povodňová situácia v kraji sa stabilizovala 16.5.2014 Hladina Torysy klesá, povodňové aktivity trvajú 16.5.2014 Torysa sa vyliala aj medzi Lemešanmi a Drienovom 16.5.2014 Príčinou vyliatia Torysy v meste je zrejme výstavba obchvatu 16.5.2014 Hasiči majú za sebou ťažkú noc, zasahovali najmä v okresoch na Spiši 15.5.2014 Tretí stupeň povodňového ohrozenia platí pre celý okres Kežmarok 15.5.2014 V Starej Ľubovni vietor strhol strechu na budove okresného riaditeľstva polície 15.5.2014 V Sabinove mobilizujú ľudí, vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity 15.5.2014 V Prešovskom kraji sú pre popadané stromy uzavreté viaceré cesty 15.5.2014 Foto: Veterná smršť v Prešove
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK