Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V Starej Ľubovni trvá 3. povodňový stupeň, situácia sa postupne stabilizuje

Tretí stupeň povodňovej aktivity stále trvá v meste Stará Ľubovňa.

Situácia sa u nás zhoršila vo štvrtok (15.5.) v popoludňajších hodinách, kedy začala voda v rieke Poprad stúpať, večer to začalo byť kritické, neskôr sa však situácia upokojila a o 2. hodine sme sa rozišli, lebo koryto malo rezervu a rieka bola zastabilizovaná. V ranných hodinách však zase začala hladina stúpať a o 5. hodine nám už voda pretekala cez hrádzu“, priblížil situáciu v meste primátor Michal Biganič.

Najhoršia situácia je na Mýtnej ulici, kde pred štyrmi rokmi zaplavilo cez 80 domov. Je tam nasadená dostupná technika a na zabezpečení toku pracujú desiatky ľudí. "Zdá sa, že sa nám to podarilo znova zastabilizovať, najkritickejšie to bolo v miestach, kde ešte nie je urobená nová hrádza. Podľa všetkého, ak nepríde prívalová vlna, tak by sa mala situácia stabilizovať, " doplnil primátor.

Podľa neho minuloročné práce na úprave hrádze urobili svoje, hoci ešte nie sú dokončené, prevencia bola najlepšia, aká mohla byť. "Práve vďaka tým minuloročným aktivitám a stavbe novej hrádze, tu nemáme taký stav ako v roku 2010, keď všetky tieto domy v podstate plávali vo vode, " zhodnotil Biganič. Nepredpokladá, že situácia sa zhorší, keďže už aj na hornom toku rieky Poprad v Kežmarku hladina postupne klesá. Dúfa, že z v Levočských vrchoch nebude prietrž mračien, a že potok Jakubianka nedvihne hladinu.

Momentálne na brehu rieky Poprad ešte stále plnia vrecia s pieskom a snažia sa zabezpečiť priesaky vody na starej hrádzi a posilniť ju z bočnej strany.

Súvisiace články
15.5.2014 V Starej Ľubovni vietor strhol strechu na budove okresného riaditeľstva polície
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK