PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/13850/foto-presovsky_dobry_festival_otvoril_slovenske_hudobne_leto.html

Foto: Prešovský Dobrý festival otvoril slovenské hudobné leto

Koncertom Stevena Seagala na hlavnom pódiu v sobotu večer (21.6.) vyvrcholil v Prešove Dobrý festival, ktorý otvoril slovenské festivalové hudobné leto.

Svetovo známy akčný hrdina filmového plátna je aj aktívnym muzikantom a svoje spevácke aj muzikantské schopnosti chce predviesť na Steven Seagal Blues Music Tour 2014, ktorého európsku časť začal práve koncertom v Prešove.
A zvedavý bol na neho zaplnený prešovský amfiteáter.

Rodák z amerického Lansingu v štáte Michigan, 62-ročný Steven Frederic Seagal (*10.4.1952) má na svojom konte dva vydané albumy, Songs From The Crystal Cave v roku 2005 a Mojo Priest, ktorý vyšiel v apríli 2006. Piesne z týchto dvoch albumov v blues-rockovom štýle tvorili aj set list jeho vystúpenia, medzi nimi Love Doctor, Aligator Ass, Talk To My Ass, Boogie Man, My God, Route 23, Dark Angel či BBQ. Sprevádzala ho šesťčlenná kapela a tri vokalistky. Je to Seagalov prvý pobyt na Slovensku, čo v úvode vystúpenia nezabudol pripomenúť a zároveň poďakovať za privítanie. Kto čakal vrcholný spevácky výkon, možno bol trocha sklamaný. Seagal je určite lepší akčný herec ako sólový spevák.

Úspech si získali slovenskí headlineri festivalu, umelecký súbor Lúčnica a domáca skupina IMT Smile. Organizátori urobili odvážny krok, keď na rockový festival pozvali Lúčnicu. Odvaha sa oplatila, vystúpenie tohto špičkového tanečného a speváckeho telesa zanechalo výborný dojem v zaplnenom hľadisku amfiteátra. Rovnaký úspech mala aj skupina IMT Smile bratov Táslerovcov. Mladší Ivan je frontmanom, starší Miro kapelníkom a manažérom. K hitom Opri sa o mňa, Nedá sa ujsť, Viac, Úsmev a čaj, Vrany, Niekto ako kráľ, Exotika, Ľudia nie sú zlí, Nepoznám či Vyvedený z miery niet čo dodať okrem toho, že ich spolu s Ivanom spieval celý amfiteáter. Však viaceré z nich sú dnes už skoro „ľudovkami“. A dve originálne ľudovky Ivan s kapelou aj zahrali, A ja taka dzivočka, tou druhou bola A od Prešova. Opäť za mohutného aplaudovania a vokálu publika.

Po tých rokoch na pódiu už nezvyknem mávať trému, ale vždy keď hráme v Prešove, nie je to pre mňa bežný koncert. Či to je zodpovednosť, že tu som sa narodil, že ma tu veľmi veľa ľudí pozná, ale vždy mám v sebe napätie, ako by som v škole išiel odpovedať alebo niečo podobné. Na druhej strane sa tu vždy teším. Keď som videl to množstvo ľudí, je to veľmi silné. Vyšli sme z tohto mesta, ľudia sú stále na našej strane, majú nás radi a neprestalo ich to baviť. Je to veľmi príjemné. Je to čaro na našich koncertoch, ako si ľudia s nami spievajú, to už nie je iba o kapele, ktorá hrá a spieva, to je už aj o fanúšikoch, ktorí spievajú s nami. Som veľmi rád, že aj tento koncert dopadol veľmi dobre, po tri roky dozadu nám pršalo, dnes to bol asi za posledné roky na Dobrom festivale náš najkľudnejší deň“, povedal po koncerte pre TASR líder kapely IMT Smile Ivan Tásler.

Premiéru na prešovskom Dobrom festivale mala skupina Hex. „Bratislavskí chalani“ sú po úspešnom slovenskom turné stále vo výbornej forme. S hitmi V piatok podvečer, Vetroň, Nikdy nebolo lepšie, Život a Keď sme sami oslovili aj Prešovčanov. „My sme koncertné leto začali už v máji, máme veľa koncertov a tešíme sa z toho. Sme radi, že sa ľudia zabávajú pri našich pesničkách, a vďaka najnovšej Keď sme sami ľudia poznávajú aj naše staršie skladby. Stále sa snažíme vymýšľať nové veci, v júli chceme nahrať dve nové pesničky. Sme v jednom kole, je to však to, čo sme chceli robiť a sme šťastní, že už 25 rokov sa nám to darí“, dodal pre TASR basový gitarista Tomáč Yxo Dohňanský.

Dvojdňový line-up 8. ročníka tohto obľúbeného podujatia ponúkol na troch pódiách viaceré výborné vystúpenia. Úspech mala domáca trojica Komajota, Chiki liki tu-a, Heľenine oči, bratislaskí Korben Dallas, ktorí hrali v Prešove na festivale prvýkrát, predstavili sa aj Metropolis, Čad, Fúzy Múzy, Yellowe, Papyllon. Špecialitou festivalu bolo vystúpenie formácie Tásler Pufo Band, čo je kapela Mira Táslera staršieho, otca úspešných synov Mira a Ivana Táslera. Ten po desiatkach rokov oživil znova kapelu a vrátil sa s ňou na koncertné pódiá.

Väčšinou prídem o hlas po prvom dni, dnes mi ale vydržal oba dni. Neočakávali sme, že Steven Seagal bude tak skromný. Viaceré slovenské kapely sú náročnejšie ako on. Minerálka, ovocie, zelenina, veľmi si chválili aj vegetariánske hamburgery. On a jeho sprievodná kapela jedli presne to isté, čo Lúčnica či naša kapela. Nie je to bežné a neviem či Lúčnica niekedy vystupovala na rockovom festivale. Nám sa páčili a je nezvyklé, aby na rockovom podujatí zaznel z hľadiska pri klaňačke pokrik „bravo“. Je to veľmi vyčerpávajúce, zorganizovať takýto festival, uvidíme čo ďalej“, zhodnotil Dobrý festival pre TASR hlavný organizátor Miro Tásler.

Foto: Milan Ferenčík
Foto: Flash

 
23.6.2014 | Autor: TASR | Mesto Prešov | čítané: 7152 krát