PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/13965/fhe-aktualizacie_iii.html

FHE: Aktualizácie III

Žobráci. Inside Group. Tubul. zZub (Vata). Slovak Pink Floyd Revival (1. Slovak Pink Floyd Revival). AMC Trio. Viaceré heslá FHE si vyžadujú aktualizáciu, lebo interpreti sa činili...
Žobráci
Žobráci

Žobráci

Horúcou novinkou z dielne Žobrákov je 2CD Zub času/Summit. „Je to tzv. dlhonahrávajúca sa platňa, lebo od myšlienky po vydanie uplynulo niekoľko rokov. Dokopy sme ju dávali tri roky, “ povedal o novinke, ktorú v lete 2014 vydalo Združenie Sicortus člen Žobrákov Saša Hudák.

Prvé CD Zub času obsahuje 14 piesní, ktoré doposiaľ neboli nahrané a predstavujú prierez tvorby. Zaujímavosťou je posledný song Pocta Ľošovi: Paganini Caprice No. 24.
Na nahrávke účinkuje zosnulý huslista Ľoša Bača a pieseň pochádza z pripravovanej, ale nerealizovanej platni, ktorú kapela ešte s Ľošom nahrávala naživo v štúdiu na Lysej.

Výber z piesní tohto cédečka, s inými aranžnámni, je na CD Summit, na ktorom si spolu so Žobrákmi zaspievali hostia Ivan Tásler, Igor Timko, Zuzana Smatanová, Katka Koščová, Marián Čekovský spolu s Mišom Hudákom, Allan Mikušek, Mário „Kuly“ Kollár, Martin „Lynch“ Mihalčín, Peter Lipa a Berco Balog.

Žobráci hrajú (na nahrávke i naživo) v takmer totožnom zložení. Huslí sa ujal Fero Jano, za bicie sa usadil skúsený Peťo Kertvel. Žobráci, ktorých základ tvoria muzikanti z okresu Prešov, stále aktívne koncertujú, a to aj v zahraničí.

Z bibliografie: http://bardejov.korzar.sme.sk/c/7293841/zabave-v-stropkove-nezabranilo-ani-tropicke-teplo.html

Pôvodné heslo:
http://pis.sk/?c=12&id=3944

-

Inside Group

Prešovská formácia Inside Group, ktorú tvoria Peter „Peci“ Uher, Viliam Stanek a Viliam Cicoň, sa tiež činila. Koncertne (Jazz Prešov, BJD...) i v štúdiu. V novembri 2013 vydala svoje prvé autorské cédečko The Walking Idea. Obsahuje šesť inštrumentálnych skladieb z Peciho dielne. „Každá jedna vec je trochu iná a čím dlhšie hráme, tým sa viac niekam posúvajú. O nejaký rok budú zas inak vyzerať, “ opísala novinky kapela hrajúca jazzrock.
Z bibliografie:

http://www.frenky.sk/clanok/916/inside_group-mlady_presovsky_jazzrock.html

Pôvodné heslo:
http://pis.sk/clanok/11229/fhe-inside_group.html

-

Komajota

Aktívnu Komajotu sme vo FHE „opustili“ po vydaní debutu Časopriestor s hitom Ráno v novinách a uviedli sme upgrade z roku 2008, s vydaním albumu Bludisko so singlom Mesto v nás.

Na tomto cédečku sa nachádzala aj pieseň Sedem nocí, s ktorou Komajota súťažila vo finále slovenskej Eurovízie 2009 či singel Cez škáry.

Odvtedy skupina nepretržite koncertuje (na vystúpeniach ju často sprevádzal druhý klavirista Dano Špiner). V roku 2010 vydala tretí album Kolobeh s piesňami ako Verím či Voda v koši.

Po ňom sa rozhodla púšťať skladby do obehu jednotlivo, po singloch (napr. Žiarovka, Dve muchy, Most, Jauár, Do tla), spojených s videoklipmi. Komajota spravila aj hymnu futbalového Tatrana Prešov.

Líder kapely Martin Husovský sa podieľal na „milióne“ projektov (od spolupráce s autistickými deťmi, Divadlom Jonáša Záborského, Umpaxom a programom Svetlá hodinka až po spoluprácu s rôznymi umelcami).

Z bibiografie: http://www.hux.sk/nase-clanky/hudba/item/39092-komajota-predstavuje-dalsi-zo-serie-novych-singlov-aj-s-videoklipom

Pôvodné heslo: http://pis.sk/?c=12&id=3076

-

Tubul

Rocková kapela Tubul, ktorá vznikla v roku 2004, o sebe z času na čas dáva počuť.

Po úvodnom deme vydala v roku 2013 prvý riadny album s názvom Muži. Nahrala ho v zostave Peter Zuščák (spev), Vilo Spišák (gitara), Peter „Hejvi“ Petriľák (gitara), Robo Breja (basgitara) a Mišo Ľašovský (bicie nástroje) pod dohľadom v Anglicku pôsobiaceho zvukového majstra Maja Džubaka. Pokrstil ho ex-člen skupiny Ďoďo Šotík. Na jej konto pribudlo aj viacero koncertných zárezov.
Web: http://www.tubul.sk/

Z bibliografie: http://presov.korzar.sme.sk/c/6920581/tubul-pokrstil-album-muzi.html
http://www.metalmania-magazin.eu/2013/06/09/rozhovor-s-petrom-petrilakom-z-tubul-zo-dna-8-6-2013/

Pôvodné heslo: http://pis.sk/clanok/2691/fhe-tubul.html

-

zZub a Slovak Pink Floyd Revival
(Vata/1. Slovak Pink Floyd Revival)

Z úplne iného súdka aktualizácií sú dve, týkajúce sa skupín zZub a Slovak Pink Floyd Revival. Prv zmieniené drum´n´bassové trio zmenilo názov zo zZub na Vata, pričom stále bolo koncertne aktívne. V poslednom období už o Vate (ani o zZube) nepočuť, ak, tak len sporadicky.
Slovak Pink Floyd Revival sa premenoval na 1. Slovak Pink Floyd Revival. Rozšíril a sprofesionalizoval zostavu (pribudli v nej napr. Kertvel, Julka Smolková, ale aj hosťujúci Huso z Komajoty) a stále čulo koncertuje.

Webs:
http://www.myspace.com/zzub.vata
http://www.zzub.sk/

Pôvodné heslá:
http://pis.sk/clanok/3585/fhe-zzub.html
http://pis.sk/clanok/3918/fhe-slovak_pink_floyd_revival.html

-

Staršie aktualizácie:
http://pis.sk/clanok/11471/fhe-aktualizacie_ii.html (Atlantida, Mloci, AMC Trio*)

http://pis.sk/clanok/11351/fhe-aktualizacie_i-.html (Ali Ibn Rachid, Domino, Tic-Tac)

AMC Trio

* Aj aktualizáciu možno zaktualizovať, čo je prípad AMC Tria. Okrem iného (trebárs mnohých koncertoch doma i v zahraničí) spravila táto kapela v zložení P. Adamkovič - M. Marinčák - S. Cvanciger ďalší pozoruhodný počin, a to platňu One Way Road To My Heart, vydanú v roku 2013 s hosťujúcim hviezdnym trubkárom, ktorým nebol nik iný než Američan Randy Brecker. Na prešovskom krste albumu sa s AMC Triom predstavila ďalšia legenda - Michael „Patches“ Stewart.

Z bibliografie: http://www.frenky.sk/clanok/864/jazz_in_progress-amc_trio_a_david_kollar.html

Pôvodné heslo:
http://pis.sk/clanok/3692/fhe-amc_trio.html

 
26.7.2014 | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 5643 krát