Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Obec oslávi 800. výročie prvej písomnej zmienky bohatým programom

Obec Nižný Slavkov v okrese Sabinov oslávi tento víkend (25. -27.7.) 800 rokov od prvej písomnej zmienky o obci.

(foto: niznyslavkov.sk)
(foto: niznyslavkov.sk)

Pri tejto príležitosti pripravila bohatý kultúrny a duchovný program, stretnutie rodákov i uvedenie do života novej monografie o obci.

Publikácia na 384 stranách kvalitného papiera predstavuje históriu aj súčasnosť obce i farnosti. Autor monografie Ľubomír Grega, ktorý je špirituál Kňazského seminára v Badíne, pracoval na diele tri roky a podarilo sa mu objaviť dokonca aj starostov a richtárov obce až do roku 1600“, hovorí starosta obce Nižný Slavkov Jozef Kamenický.

Aj keď slávnostný program sa začína už v piatok (25.7.) vo večerných hodinách v areáli amfiteátra, hlavný program je naplánovaný na sobotu. Okrem vystúpení folklórnych skupín či detskej akadémie je pripravená aj odpustová sv. omša a ocenenie občanov, ktorí prispeli k rozvoju obce. Podľa Kamenického ocenia dvoch bývalých starostov, troch bývalých zástupcov starostu a autora novej publikácie. Tú aj slávnostne uvedú do života. Nedeľnú slávnostnú sv. omšu bude celebrovať košický emeritný arcibiskup Mons. Alojz Tkáč.

Do obce na oslavy zavítajú aj rodáci i zástupcovia niektorých družobných obcí, ktoré majú v názve Slavkov. Na konci augusta by do obce mali prísť na 7. Medzinárodné stretnutie obcí s názvom Slavkov predstavitelia 11 týchto obcí zo Slovenska, Poľska a Česka.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK