PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/13978/zlievaren_v_obci_petrovany_zrejme_bude-_obcania_sa_vyjadrili_za_jej_postavenie.html

Zlievareň v obci Petrovany zrejme bude, občania sa vyjadrili za jej postavenie

Obyvatelia obce Petrovany neďaleko Prešova sa vo verejnom prieskume vyjadrili za postavenie zlievarne v priemyselnej zóne Hora.
(ilustračné foto: TASR)
(ilustračné foto: TASR)

Z 942 opýtaných bolo za výstavbu 600 obyvateľov a proti 288. Spolu 54 obyvateľov sa vyjadriť nevedelo. Prieskum v obci uskutočnili poslanci zastupiteľstva a dobrovoľníci.

Podľa starostu obce Jána Lenka je tento výsledok povzbudením, že môže rokovať s investorom o ďalšom postupe. Najskôr sa však musí zrealizovať skúmanie vplyvu projektu na životné prostredie a tiež odpredaj pozemkov spoločnosti Funderia Condals. Ten už v júni schválili aj poslanci zastupiteľstva a pre investora majú pripravených 5 hektárov pozemku.

Proti výstavbe zlievarne v priemyselnej časti Hura spisovali petíciu obyvatelia obce potom, čo investor oznámil, že ustupuje od zámeru stavby závodu v prešovskej priemyselnej zóne IPZ Záborské a uvažuje o investícii v Petrovanoch. Proti zlievarni sa vtedy postavilo asi 500 ľudí, no starosta Petrovian tvrdil, že nepochádzali len z ich obce, ale aj z okolia.

Investícia hutníckej spoločnosti Funderia Condals vo výške 20 miliónov eur mala pôvodne priniesť do mesta Prešov približne 400 pracovných miest. Potom, čo obyvatelia okolitých obcí spísali petíciu a predĺžilo sa schvaľovanie vplyvov ich zámeru na životné prostredie, zástupcovia firmy ohlásili odchod z priemyselného parku IPZ Záborské. Novou lokalitou, v ktorej uvažovali o umiestnení svojej zlievarne, bola neďaleká obec Petrovany.

 
25.7.2014 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 3818 krát