Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Pod Spišským hradom sa koná prvý ročník letného festivalu ukrajinskej kultúry

V Spišskom Podhradí v okrese Levoča sa dnes a v nedeľu (10.8.) koná zaujímavý festival. Ako TASR informovala projektová koordinátorka Spiš Gallery Marcela Šuštiaková, ide o I. ročník letného festivalu ukrajinskej kultúry pod Spišským hradom.

1. ročník letného festivalu ukrajinskej kultúry pod Spišským hradom 10. augusta 2014 v Spišskom Podhradí (foto: TASR)
1. ročník letného festivalu ukrajinskej kultúry pod Spišským hradom 10. augusta 2014 v Spišskom Podhradí (foto: TASR)

Pre návštevníkov sú pripravené ľudové a moderné vystúpenia významných ukrajinských i slovenských umelcov“, povedala. Cieľom festivalu je priblížiť Slovákom a Ukrajincom vzájomnú kultúru a podporiť cezhraničnú spoluprácu.

Vzhľadom na aktuálnu situáciu na Ukrajine je zámerom festivalu taktiež morálna podpora ukrajinských susedov“, dodala Šuštiaková.

Pripomenula tiež, že často sa stretávame s tým, ako málo poznáme svojich najbližších krajinských susedov, ich charakter a kultúru. "Len vzájomná komunikácia a spoznávanie môže viesť k dobrým vzťahom a rozvoju. Jednou z ciest je spoločný festival Slovákov a Ukrajincov, " doplnila.

Slávnostné otvorenie festivalu je na programe o 14.00 h v Parku kultúry v Spišskom Podhradí.
Ukrajinský tanec hopak, ukrajinské ľudové piesne, ale aj moderná populárna hudba z Ukrajiny. To všetko spolu so slovenskou kultúrou zo Spiša tvorí základ letného festivalu. Spájať vzájomnú kultúru nám pomôžu skutočne úžasní umelci - populárny východniar Marián Čekovský aj ukrajinská skupina Rokaš, " povedala Šuštiaková. Podľa jej ďalších slov záverečnou čerešničkou na torte bude slávnostný koncert v Katedrále Sv. Martina v Spišskej Kapitule. "Vystúpia tu operní speváci Jaroslav Dvorský, Jakub Pustina a ukrajinský slávny basista Mykhaylo Podkopajev v sprievode Branka Ladiča“, dodala Šuštiaková.

Partnermi podujatia sú mesto Spišské Podhradie, Podhradie Invest, s.r.o. , Prešovský samosprávny kraj a Slovenské národné múzeum v Levoči.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK