Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Zlievareň v obci Petrovany nebude, poslanci neschválili predaj pozemkov

Aj napriek tomu, že v obci Petrovany neďaleko Prešova sa 600 z 942 obyvateľov vyjadrilo za výstavbu zlievarne, tá v priemyselnej zóne Hora nakoniec nebude. Poslanci na zastupiteľstve totiž neschválili odpredaj pozemkov spoločnosti Funderia Condals.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

V júni za zámer odpredaja hlasovali, na augustovom zastupiteľstve už bolo päť zo siedmich poslancov proti. Na zastupiteľstvo totiž prišla hŕstka obyvateľov Petrovian, ktorá bola proti výstavbe. Starosta obce Ján Lenko je síce z výsledku prekvapený a nerozumie tomuto rozhodnutiu, no uznesenie podpíše. Ako povedal, v priemyselnej zóne investor bude, len ešte nie je jasné, aký. Pozemky totiž podľa neho ešte nadobudnú aj vyššiu hodnotu po dobudovaní diaľničného privádzača a ponúkať ich budú ďalším investorom.

O tom, že poslanci odpredaj pozemkov neschválili, už španielskeho investora informoval, odpoveď však zatiaľ nemá. Proti výstavbe zlievarne v priemyselnej časti Hura spisovali petíciu obyvatelia obce po tom, čo investor oznámil, že ustupuje od zámeru stavby závodu v prešovskej priemyselnej zóne IPZ Záborské a zvažuje investíciu v Petrovanoch. Proti zlievarni sú najmä obyvatelia bytovky, ktorá sa nachádza v blízkosti priemyselnej časti.

Investícia hutníckej spoločnosti Funderia Condals vo výške 20 miliónov eur mala pôvodne priniesť do mesta Prešov približne 400 pracovných miest. Po tom, čo obyvatelia okolitých obcí spísali petíciu a predlžilo sa schvaľovanie vplyvov ich zámeru na životné prostredie, zástupcovia firmy ohlásili odchod z priemyselného parku IPZ Záborské. Novou lokalitou, kde zvažovali umiestnenie ich zlievarne, bola neďaleká obec Petrovany. Aj tu však približne 500 obyvateľov obce a okolia podpísalo petíciu proti zámeru.

Súvisiace články
19.8.2015 Firma Funderia Condals nakoniec zakotví v Štúrove 25.7.2014 Zlievareň v obci Petrovany zrejme bude, občania sa vyjadrili za jej postavenie 16.7.2014 V Petrovanoch sa uskutoční prieskum, či obyvatelia chcú v obci zlievareň 3.7.2014 Aj v Petrovanoch sú občania proti zlievarni spoločnosti Funderia Condals 23.6.2014 Španielsky investor odchádza z mesta, presunie sa zrejme do Petrovian 4.6.2014 Prešovský priemyselný park zrejme príde o španielskeho investora 14.5.2014 Pod petíciu proti zlievarni v priemyselnom parku sa podpísalo 2304 ľudí 7.10.2013 Španielsky investor mieriaci do Prešova vyrába najmä pre automobilky 23.9.2013 Poslanci schválili predaj pozemkov španielskemu investorovi 21.8.2013 Španieli vytvoria v Prešove 450 nových pracovných miest 6.8.2013 Rokovania so španielskym investorom sú na dobrej ceste
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK