PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/14106/z_aukcie_vytvarnych_diel_sa_vyzbieralo_3500_eur_pre_fakultnu_nemocnicu.html

Z aukcie výtvarných diel sa vyzbieralo 3500 eur pre fakultnú nemocnicu

Finančný dar v hodnote 3500 eur prevzala dnes primárka oddelenia pediatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove Jana Kopčíková z rúk predsedu Prešovského samosprávneho kraja Petra Chudíka.

Uvedené prostriedky sú výsledkom aukcie výtvarných diel z apríla minulého roka, ktoré darovali renomovaní i začínajúci akademickí maliari, amatérski umelci a žiaci umeleckých škôl v prospech najmenších pacientov prešovskej nemocnice“, informovala hovorkyňa FNsP Renáta Cenková.

Charitatívna akcia tohto druhu pod názvom Dotyky umenia sa uskutočnila prvýkrát na východnom Slovensku. Stalo sa to vďaka občianskemu združeniu Cesty spájania a organizačnej a metodickej pomoci aukčnej spoločnosti Soga. Záštitu nad touto charitatívnou akciou od jej začiatku vykonával predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík. Jej umeleckým garantom bol akademický maliar Marek Lukáč.

Pri preberaní finančného daru primárka pediatrického oddelenia vyslovila poďakovanie ľuďom z občianskeho združenia Cesty spájania, za skvelý a netradičný nápad a rovnako i všetkým umelcom, ktorí sa darom svojich diel pričinili o úspech tejto aukcie. „Poslúžia malým Prešovčanom a deťom z okolia. Peniaze investujeme do nákupu chýbajúcej prístrojovej techniky. Plánujeme zakúpiť pulzné oxymetre a odsávačky“, dodala Kopčíková.

Diela, ktoré sa nepodarilo vydražiť, budú podľa Cenkovej zdobiť detské ambulancie a oddelenia detských nemocníc. Na oddelení pediatrie FNsP J. A. Reimana Prešov bolo v roku 2013 hospitalizovaných 3746 detí a od začiatku tohto roku do konca augusta takmer 2600 detských pacientov.

 
3.9.2014 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 2455 krát