Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Návrhy laureátov Ceny PSK je možné posielať do konca septembra

Prešovský samosprávny kraj (PSK) zbiera návrhy na laureátov Ceny PSK. Poslať ich môže ktorýkoľvek občan. Urobiť tak môže do konca septembra. Kraj ocení významné osobnosti tento rok už po jedenástykrát.

V nominácii stačí uviesť meno navrhovaného laureáta a krátke zdôvodnenie, prečo by navrhovaný človek mal byť ocenený a poslať to na Úrad PSK, na Námestie mieru 2 v Prešove. Myšlienka oceňovať osobnosti a inštitúcie za prínos k rozvoju regiónu vznikla v roku 2004“, informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

Cenu predstavuje umelecké dielo - gotická brána s doširoka otvorenými dverami, ktoré sú symbolom prijímania nových podnetov. Počas slávnostného odovzdávania však bude udelená aj Cena predsedu PSK a tú tvorí voľne tvarovaný objekt pripomínajúci ľudské srdce, obomknuté po stranách krídlami. Autorkou oboch diel je akademická sochárka Eva Fišerová.

Slávnostný program, počas ktorého budú odovzdané Ceny PSK a Ceny predsedu PSK za rok 2014, sa uskutoční v decembri v Divadle Jonáša Záborského v Prešove.

Medzi doterajších laureátov Ceny PSK patria napríklad Michal Kováč, prvý prezident Slovenskej republiky, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, horolezec Peter Šperka, in memoriam, Prešovská univerzita, diecézny biskup František Tondra, Jeho Blaženosť Nikolaj, prešovský eparcha Ján Babjak, eurokomisár Ján Figeľ, kardinál Jozef Tomko, Horská záchranná služba či folklórny súbor Šarišan.

Predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík doteraz cenu udelil Hokejovému klubu Poprad, hádzanárskemu klubu Tatran Prešov, hereckému manželskému páru - Jožovi a Kvete Stražanovcom, speváčke Márii Mačoškovej, sochárovi Dušanovi Pončákovi, akademickým maliarom Jurajovi Kresilovi a Andrejovi Smolákovi, či ortopédovi Jánovi Kľocovi.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK