Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Prestavba Kuzmányho ulice sa začala, posledný vlastník bude vyvlastnený

Prestavba Kuzmányho ulice v Prešove, v rámci ktorej vznikne 300-metrové prepojenie križovatky na Čiernom moste s Rusínskou ulicou, sa začala.

(foto: TASR)
(foto: TASR)

Ako uviedol riaditeľ prešovskej oblasti Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Jaroslav Humeník, v rámci doterajších prác bola zatiaľ vybudovaná prístupová komunikácia zo svetelnej križovatky na Čierny most, začali sa demolačné práce jednotlivých objektov a bol sfrézovaný starý kryt obrusnej vrstvy vozovky. Zrealizovali sa tiež prekládky inžinierskych sietí. Avšak nebol ešte definitívne ukončený archeologický prieskum a problémom je tiež majetkovoprávne vyrovnanie s posledným majiteľom domu v zábere výstavby.

S týmto majiteľom sa dlhodobo nevie dohodnúť mesto Prešov, ktoré malo krajskej samospráve pomôcť s vyriešením vlastníckych pomerov na pozemkoch. Kým kraj ukončil majetkové usporiadanie pozemkov ešte v roku 2012, mestu sa to doteraz nepodarilo. Podľa primátora Pavla Hagyariho je už ale v tejto veci definitívne rozhodnuté a vlastník bude vyvlastnený. Čaká sa len na doručenie rozhodnutia, ku ktorému by malo dôjsť v najbližších dňoch.

Samosprávny kraj vyčlenil v tomto roku na túto stavbu milión eur a od januára je vydané aj právoplatné stavebné rozhodnutie. Keďže sa začalo stavať v septembri, v tomto roku sa nepodarí preinvestovať všetky financie. Podľa Humeníka to bude asi polovica, dodal však, že to nebude mať vplyv na ukončenie stavby v októbri budúceho roku.

Zmluva o dielo v celkovej hodnote 1,3 milióna eur bola 15. júla podpísaná s akciovou spoločnosťou Doprastav. Celá stavba je rozčlenená do 38 stavebných objektov, čo spôsobuje najmä početné prekládky inžinierskych sietí. Výstavba úseku zahŕňa okrem úpravy cesty aj rozšírenie mosta nad železničnou traťou, chodníky a cyklistické pruhy, výstavbu protihlukovej steny, rekonštrukciu verejného osvetlenia.

Motoristická verejnosť môže od toho očakávať vyššiu priepustnosť dopravy v rámci dopravného systému v meste Prešov a dôjde k zvýšeniu bezpečnosti cestnej premávky, dobudovanie cyklistických pruhov. Stavba bude mať priaznivý dosah na životné prostredie znížením hlučnosti na Plzenskej a Dostojevského ulici“, uzavrel Humeník.

Súvisiace články
17.7.2014 Na Kuzmányho ulici by sa malo do dvoch týždňov začať s prácami 20.6.2014 Začalo sa vyvlastňovacie konanie na rodinný dom na Kuzmányho ulici 2.5.2014 Na Kuzmányho ulici búranie nepokračuje, mesto asi začne vyvlastňovať 9.1.2014 Búracie prace na Kuzmányho ul. sa začali na jeseň, jeden dom stále stojí 11.10.2013 TV7: Kuzmányho cesta 9.10.2013 Na Kuzmányho ulici už začali s búracími prácami, stavať sa začne v marci 4.10.2013 Na Kuzmányho ulici začali s prípravou prepojenia na Rusínsku ulicu 18.1.2013 Výstavbe Kuzmányho ulice bráni vysporiadanie posledného pozemku 11.1.2013 Prešovský samosprávny kraj vstupuje do r.2013 s tromi hlavnými prioritami 3.12.2012 PSK smeruje k usporiadaniu pozemkov pre dostavbu Kuzmányho ulice
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK