PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/14367/na_mikulassku_kvapku_krvi_pozyvaju_harlejaci_aj_novinari.html

Na Mikulášsku kvapku krvi pozývajú harlejáci aj novinári

Už tento piatok sa uskutoční jubilejná piata Kvapka krvi, ktorú od roku 2012 organizujú prešovskí harlejáci. Každý odber mal pod ich taktovkou väčší záber a tentoraz sa k nim pripoja aj prešovskí novinári.

Odber organizujú v spolupráci s Národnou transfúznou stanicou z Prešova. Doposiaľ sa im podarilo vyzbierať viac ako 150 litrov krvi. Len pre porovnanie, v celoslovenskom merítku sa ročne spotrebuje približne 180 000 transfúznych jednotiek červených krviniek. Každý darca je preto viac než významný.

Vítame túto iniciatívu zapojiť aj novinárov do akcie darovania krvi, pretože celý rok píšeme o týchto podujatiach, ktoré organizujú ľudia z rôznych oblastí. Sme radi, že aj my novinári, sa môžeme zapojiť do darovania krvi nielen v rámci propragácie, pretože pri svojej práci vidíme na vlastné oči tragédie a často prichádzame do kontaktu s ľuďmi, ktorí sú odkázaní na darovanie krvi. Naša účasť je aj apelom medzi ľudí a motorkárov, aby v sebe našli odvahu prísť darovať túto vzácnu tekutinu“, pozýva Kvetoslava Mudríková z prešovskej pobočky Slovenského Syndikátu Novinárov.

Na túto najcennejšiu tekutinu sú odkázané obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia, či ochorenia krvných buniek. Darovanie krvi je preto skutočným darom života, ktorý môže poskytnúť každý zdravý človek. „Celý proces darovania krvi trvá niekoľko minút počas ktorých daruje darca 450 ml krvi“, povedal MUDr. Mikuláš Hudák z NTS Prešov.

Čo sa deje s krvou po odbere?
Z darovanej krvi sa pripravia tri transfúzne lieky: červené krvinky, krvné doštičky a krvná plazma. Tie sa ordinujú pacientom podľa jednotlivých indikácií. Červené krvinky, prenášače kyslíka, zachraňujú životy pacientov počas operácií a po úrazoch. Plazma, tekutá zložka krvi, je určená pre pacientov trpiacich poruchami zrážania krvi. Tretia zložka, krvné doštičky, zastavuje krvácanie pri rezných poraneniach a pri otvorených krvácaniach. Často sa podávajú pacientom liečiacich sa na nádorové ochorenia a aj pacientom po transplantácii.

Každý, kto príde darovať krv na piatkovú Mikulášsku kvapku krvi do prešovského harleja 5. decembra od 7:00 do 14:00 hodiny, musí mať 18 rokov, vážiť minimálne 50 kg, dopriať si dostatok spánku, dať si ľahké raňajky a vynechať ráno mastné jedlá. Darcovia dostanú potvrdenie pre školu alebo zamestnávateľa, že sa zúčastnili darovania krvi, je pre nich pripravený pohár červeného vína a šálka dobrej kávy. Večer sa uskutoční afterpárty s ochutnávkou moravských vín a koncertom kapely Backspace, ktorá zahrá naživo obľúbené slovenské a české pesničky.

Redakciu informoval Edo Kopček, marketingový manažér Harley-Davidson Prešov
Foto: Miro Vichrest

http://pis.sk/podujatie/4334/mikulasska_kvapka_krvi_v_presovskom_harleyi.html

 
2.12.2014 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 3784 krát