Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Bardejovské kúpele navštívilo vlani o 13 % viac klientov

Napriek poklesu Ukrajincov a Rusov mali Bardejovské kúpele dobrý rok. Bardejovské kúpele navštívilo vlani o 13 % viac klientov.

Bardejovské kúpele navštívilo v roku 2014 spolu 22 246 osôb, čo bolo o 12,94 % viac ako rok predtým. Zvýšil sa aj počet prenocovaní na 223 619, čo predstavovalo medziročný nárast o 10,59 %. Zo zahraničia prišlo 1972 klientov, najviac z Ukrajiny, Ruska, Poľska, Bieloruska, ČR, Nemecka, Rakúska a ďalších krajín. Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

"Napriek obavám zo stagnujúcej kúpnej sily domáceho obyvateľstva, sme v Bardejovských kúpeľoch zaznamenali dobrý rok. Potešil nás hlavne celkový rast klientely o takmer 13 %, čo bol rovnaký medziročný nárast ako rok predtým. Tentoraz však z vyššej porovnávacej základne. Celý prírastok bol tvorený domácimi klientami, ktorých oproti roku 2013 pribudlo 2588. Celkové počty zahraničných klientov v podstate stagnovali, ale zmenila sa ich štruktúra. Poklesli počty Ukrajincov a Rusov, naopak vzrástol počet Bielorusov a Poliakov. Pritom sme očakávali hlavne nárast Ukrajincov, ako bolo trendom po minulé roky a čiastočne aj Rusov. V dôsledku ukrajinskej krízy a pádu hrivny i ruského rubľa, prišlo menej turistov z týchto krajín ako v roku 2013. I tak sme však vlani zaznamenali 451 hostí z Ukrajiny, 204 z Ruska a 153 z Bieloruska. Ešte začiatkom roka 2014 to vyzeralo sľubne, keď v januári a februári sme mali vyššiu návštevnosť ako rok predtým. Zlom prišiel v apríli a máji, kedy ukrajinská kríza začala kulminovať a trvá až doteraz. Pozitívne sa situácia vyvinula u Bielorusov, ktorých počet medziročne narástol o 20 %, takže to vyzerá tak, že vymenili Ukrajinu za Slovensko, " povedala T. Šatanková.

V Bardejovských kúpeľoch aj vlani pokračovali v rekonštrukciách ubytovacích zariadení a investovaní do zvýšenia kvality poskytovaných služieb, aby tak uspokojili čoraz náročnejších zákazníkov. Kompletne zrekonštruovali vstupnú halu s barom v Kúpeľnom dome, kde prebiehajú všetky procedúry a vymenili aj 3 výťahy. Zrekonštruovali aj liečebné domy Fontána a Lívia. Rekonštrukcia vstupnej haly v Kúpeľnom dome si vyžiadala 55 000 eur a rekonštrukcia liečebných domov Fontána a Lívia 400 000 eur.

Za posledné štyri roky investovali Bardejovské kúpele do rekonštrukcií ubytovacích zariadení a prístrojovej techniky takmer 6 mil. EUR. Predvlani otvorili wellness centrum v Hoteli Ozón, s vonkajšími opaľovacími terasami a vodnými atrakciami, ktoré patrí k najmodernejším na Slovensku. Súčasne v Ozóne otvorili aj nové BEAUTY STUDIO zamerané hlavne na omladenie tváre a tela. Pribudla aj krytá tenisová hala. Rozšírila sa tak ponuka doplnkových služieb, ktoré klientom kúpeľov zatraktívňujú a spríjemňujú pobyt.

Na Slovensku patria Bardejovské kúpele medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie a počtom 907 používaným lôžok aj najväčšie. Rozprestierajú sa na ploche 31 hektárov uprostred lesov v krásnom a tichom prostredí, vzdialené od akéhokoľvek priemyslu a mesta. Bardejovské kúpele majú najširšie indikačné zameranie zo všetkých slovenských kúpeľov, liečia sa tu všetky ochorenia, okrem nervových, duševných a kožných ochorení. Jedinečné sú svojimi 10 minerálnymi prameňmi, z ktorých 8 je sústredených v Kúpeľnej kolonáde. Podľa zahraničných expertov majú Bardejovské kúpele najlepšie minerálne pitné pramene na Slovensku, podobné zložením prameňom vo francúzskom Vichy. Bardejovská minerálna voda je prírodná-liečivá, slabo až stredne mineralizovaná, hydrogén uhličitanovo-chloridová, sodná, železitá uhličitá, studená, hypotonická, so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Bardejovské kúpele sú nielen cieľom liečebných a relaxačných pobytov, ale chodí sa do nich aj za kultúrou. Nachádza sa tu SKANZEN – najstaršie prírodné múzeum ľudovej architektúry na Slovensku.

Kúpele patria už od roku 1247 k najvyhľadávanejším nielen doma, ale aj vo svete. Prvá zmienka o Bardejovských Kúpeľoch je z roku 1247, keď uhorský kráľ Béla IV. daroval územie dnešných kúpeľov aj s prameňmi mestu Bardejov. Kúpele si vychutnávala na liečení v roku 1895 aj manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, nazývaná Sisi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského. Kúpele navštívila v roku 1809 aj Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona I. Bonaparta.

Viac informácií na : www.kupele-bj.sk
Centrálne rezervačné oddelenie:
Tel. : 054/477 4346, 477 2717 Fax: 054/472 3549
E-mail: rezervacie@kupele-bj.sk, pk@kupele-bj.sk

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK