Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Prvé byty na Starej Tehelni v júli 2001

V prešovskej lokalite Stará Tehelňa mali včera primátor Juraj Kopčák a vedúci odboru výstavby a dopravy Mestského úradu v Prešove Marián Karabinoš kontrolný deň. Podľa Karabinoša prebieha tempo prác v súlade s harmonogramom, aj keď sa vyskytli isté komplikácie.

"Pri zemných prácach boli nájdené betónové prvky, čo spôsobilo menší časový sklz. Verím, že v septembri a októbri tento sklz dobehneme, aby sme mohli už v novembri čerpať peniaze zo štátneho rozpočtu," uviedol Ján Fränkl, riaditeľ prešovskej spoločnosti Unistav, ktorá vyhrala konkurz na spomínanú výstavbu. Marián Karabinoš skonštatoval, že výstavba 176 dostupných nájomných bytov bude mať celkové náklady 143 miliónov korún, pričom 114 miliónov pôjde priamo na byty. Má ísť o dvojizbové byty so základným štandardom v priemernej rozlohe 46 metrov štvrocových na byt. Výstavba je financovaná z dvoch zdrojov, z rozpočtu mesta a z príspevku Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktoré na tento rok poskytne dvadsať miliónov na byty a 5,1 milióna korún na technickú infraštruktúru. Stavenisko bolo odovzdané 8. júna tohto roku a stavba má, podľa karabinošových slov, prebiehať v dvoch etapách. Kolaudácia 88 bytových jednotiek má byť v júli 2001.

Najväčším problémom výstavby je ten, pre koho je vlastne určená, keďže už dávnejšie sa hovorilo, že ide o byty pre neplatičov a sociálne neprispôsobivývch občanov. "V smernici je presne uvedené, komu môže byť takýto byt pridelený. Jedným z kritérií je napríklad fakt, že mesačný príjem občana nesmie prekročiť dvojnásobok životného minima," uviedol M. Karabinoš.

Práve výstavba nájomných bytov v lokalite Stará Tehelňa bola najdiskutovanejším bodom pred schvaľovaním plánu investičnej výstavby. Poslanci za SDĽ chceli tento bod vypustiť, čo odvôvodňovali tým, že Strana demokratickej ľavice takúto výstavbu tiež mala vo svojom programe, ale v inej podobe. Konkrétne v inej lokalite, s presným vymedzením, o aké byty pre akých občanov má ísť a s inými zdrojmi finančných prostriedkov - nie z úveru, ale zo zdrojov získaných za odpredaj mestských bytov. Predseda poslaneckého klubu SDĽ Václav Kohlmayer vtedy uviedol: "Zdôvodnenie potreby výstavby nájomných bytov nie je súčasťou návrhu." Najprv sa, podľa jeho slov, hovorilo o náhradných bytoch, teraz sa hovorí o nájomných bytoch. "Mala to byť pôvodne náhrada za plošné riešenie problému Sabinovská - Majakovského (čo sú ulice, kde v schátralých mestských bytoch bývajú prevažne rómski občania - pozn. red.), teraz sa to prezentuje ako nájomné byty bez presného určenia adresátov," dôvodil šéf ľavičiarov a zároveň zdôraznil, že mesto schválením tohto návrhu neefektívne preinvestuje prostriedky na rozvoj technickej infraštruktúry, ktorá v lokalite Stará tehelňa chýba. Ak by sa tým mala vyriešiť otázka neplatičov, tak by si mesto, podľa Kohlmayerových výpočtov, "riešenie tohto problému predplatilo na vyše 75 rokov". Hlasovanie nakoniec dopadlo tak, že priechodnosti návrhu SDĽ chýbal jediný hlas a s výstavbou bytov na Starej Tehelni sa začalo.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK