Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Lyžiarske strediská a hotely bilancujú zimu: lyžovalo sa o dva až tri týždne viac

Zimná sezóna 2014/2015 sa na Slovensku pomaly blíži k svojmu záveru.

Na rozdiel od minulého roka sú prevádzkari lyžiarskych stredísk a hotelov pred Veľkou nocou, ktorá sa zvykne niesť v znamení posledných lyžovačiek, vo svojich hodnoteniach oveľa spokojnejší ako vlani. Na lyžovanie sme mali minimálne o 2-3 týždne viac ako vlani.

Pod minuloročné slabé tržby lyžiarskych stredísk a hotelov sa podpísala najmä teplá zima s relatívne vysokými teplotami, pri ktorých nebolo možné ani umelé zasnežovanie. A tak hoci snehu nebolo oveľa viac ani počas sezóny 2015/2015, vyšší počet dní a nocí s mínusovými teplotami umožnili vytvoriť vhodné podmienky aspoň vďaka umelému zasnežovaniu. „Kým minulý rok sa u nás lyžovalo približne 60 dní, túto sezónu to bolo viac ako 75 dní. Hoci z hľadiska počtu nejde o výrazné navýšenie, sezónu hodnotíme pozitívne, pretože nám počasie prialo najmä v období nového roka a polročných prázdnin, kedy sme zaznamenali rapídny nárast lyžiarov, “ hodnotí Katarína Pružinová, marketingová manažérka Salamandra Resort v Štiavnických vrchoch.

Najviac sa lyžovalo cez sviatky a víkendy, po vlaňajšej slabej zime si však lyžiari nenechali ujsť ani možnosti počas pracovného týždňa. „Akonáhle sa ochladilo a napadol sneh, lyžiarov pribúdalo a bolo ich veľa aj počas pondelkov a utorkov, ktoré sú štatisticky najslabšími dňami v týždni, ” vysvetľuje K. Pružinová. Práve Salamandra Resort je najbližším lyžiarskym strediskom s lanovkou pre lyžiarov zo západného a južného Slovenska a napríklad z okolia Nitry je dostupné za necelých 40 minút.

Lyžiari zo vzdialenejších miest využívali najmä možnosti víkendových lyžovačiek, čo sa odrazilo aj na vyššej obsadenosti hotela v stredisku. „Najväčší nápor rezervácií sme zaznamenávali vždy v pondelky a utorky, hneď ako sa objavovali pozitívne predpovede počasia na ďalší víkend. Samozrejme, top termíny ako sú Valentín, polročné prázdniny či jarné prázdnin, si hostia objednávali aj niekoľko týždňov vopred, ” dopĺňa K. Pružinová.

Silnejšia zima však priala aj hotelovým zariadeniam mimo lyžiarskych zjazdoviek. Najvyššie položený horský hotel na Slovensku, Sliezsky dom, hlási oproti minulému roku zvýšený záujem o pobyty počas celej zimy. A to aj napriek tomu, že predstavuje vyhľadávanú destináciu najmä pre ľudí, ktorí uprednostňujú komornejšie prostredie a súkromie. „Výraznejšia zima nám priniesla najmä viac ski-alpinistov. Celkovo však prevládali ľudia, ktorí si chceli hlavne oddýchnuť od mestského ruchu na netradičnom mieste a svoj relax doplniť o wellness či nenáročné prechádzky, “ hovorí riaditeľka horského hotela Sliezsky dom Martina Hudáková. Špeciálnu atmosféru legendárneho miesta vo výške 1670 metrov nad morom, priamo pod Gerlachom, si vychutnávala najmä klientela zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska aj štátov bývalého ZSSR. December a marec sa zase niesli v znamení firemných večierkov a akcií. „Tento rok mali naši návštevníci veľké šťastie na kamzíkov, ktorí kvôli naozaj bohatej snehovej nádielke schádzali za potravou až k nášmu hotelu, “ uzatvára M. Hudáková.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK