Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Bardejovské kúpele mali na Veľkú noc hlavné kapacity vypredané

Bardejovské kúpele mali počas Veľkej noci plne obsadené hlavné kapacity.

Na špecializovaný veľkonočný pobyt pre samoplatcov prišlo 365 klientov, čo je o 70 viac ako vlani. Okrem toho bolo cez Veľkú noc v kúpeľoch cca 20 samoplatcov na klasickom liečebnom pobyte a cca 300 klientov cez zdravotné poisťovne. Väčšinu návštevníkov tvorili domáci, zopár miest obsadili Česi, Ukrajinci a Rusi. Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

"Predĺžené veľkonočné voľné dni strávili u nás klienti bez zhonu a starostí relaxom vo Wellness Spa,  minerálnych kúpeľoch, saunovaním a masážami. Neodradilo ich ani nepriaznivé počasie. V upršané dni je totiž návšteva wellness najlepšou voľbou. Návštevníci si počas tohtoročných sviatkov užívali tradičné veľkonočné špeciality a ľudové jedlá s cigánskou hudbou, potešilo ich folklórne popoludnie a ďalšie programy. Slováci si radi užívajú sviatky bez starostí a v komforte, “ povedala T. Šatanková.

Dodala, že tento rok cez Veľkú noc prišlo iba cca 10 klientov z Ukrajiny a Ruska, čo sa dá pričítať poklesu tamojších mien a kríze v dôsledku bojov na východnej Ukrajine. "Zároveň pravoslávni veriaci majú tento rok veľkonočné sviatky v inom termíne, “ poznamenala T. Šatanková.

Bardejovské kúpele majú desať prameňov, ktoré vyvierajú na pomerne malej ploche vo vnútornom kúpeľnom území. Vody sa používajú najmä na pitné kúry, minerálne kúpele a inhalácie. Zo všetkých slovenských kúpeľov majú Bardejovské najširšie indikačné zameranie. Liečia sa tu onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva, ženské ochorenia a od minulého roka aj nervové ochorenia.

Prvá zmienka o Bardejovských kúpeľoch je z roku 1247, keď uhorský kráľ Béla IV. daroval územie dnešných kúpeľov aj s prameňmi mestu Bardejov. Kúpele si vychutnávala na liečení v roku 1895 aj manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, nazývaná Sisi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.

Viac informácií na: www.kupele-bj.sk
Centrálne rezervačné oddelenie:
Tel. : 054/477 4346, 477 2717 Fax: 054/472 3549
E-mail: rezervacie@kupele-bj.sk, pk@kupele-bj.sk

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK