Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

FHE: COIMP (Daniel Špiner Contemporary Improvisation)

„COIMP“, teda Contemporary Improvisation je nový improvizačný a multimediálny projekt prešovského skladateľa a klaviristu Daniela Špinera. Názov určený nemá, volá sa (zatiaľ) len podľa mien protegonistov, teda Daniel Špiner, Zuzana Pončáková, Dano Straka Contemporary Improvisation.

„Projekt pozostáva z viacerých ľudí a druhov umenia. Dostal som raz nápad, že poďme všetci improvizovať. Buď voľne, alebo na nejaký motív. Podarilo sa to. Ja hrám krídlo, klavír, vytváram rôzne perkusívne zvuky, preparujem klavír a podobne. Do toho improvizovane tancujú tanečníci. Dano Straka z Divadla Jonáša Záborského a Zuzana Pončáková. V blízkej budúcnosti to budeme rozširovať o kováča Michala Kačmára. Chceme to rozšíriť aj o maliara, s ktorým sa však ešte len mám stretnúť. Všetci budú improvizovať v rámci reálneho času, “ priblížil novinku pre Prešovské noviny Daniel Špiner.

Prvé nahrávky projektu sú už na svete, dostupné sú aj videá. Koncertná premiéra, v rozšírenej zostave, má byť v lete.

„Tá zostava nemá názov, ktorý by ju zastrešoval. Sú to videá hodené na rôznych kanáloch, nazval som to anglicky Contemporary Improvisation. Každé video je očíslované. Nemá to zatiaľ názov, možno ani mať nebude, ale nevylučujem to, “ vysvetlil ďalej v uverenom rozhovore D. Špiner a o budúcnosti povedal, že je otvorená: „To, že sme do toho dali energiu, dáva priestor pre ďalších improvizáciechtivých ľudí, aby sa do toho pripojili. Môžeme sa stretnúť len v tej chvíli a na danom mieste. Je tam priestor na to, aby improvizovalo 200 ľudí, ale aj na to, aby som improvizoval sám. Priestor je neobmedzený.“

Foto: Jaris

Z bibliografie (v článku sú aj linky na videá): http://presov.korzar.sme.sk/c/7665747/daniel-spiner-sa-s-tanecnikmi-vybral-na-cestu-improvizacie-a-experimentov.html

Videokanál: https://www.youtube.com/channel/UCBwOqtRIGAyNatN40zvPcSA

Web: http://www.danielspiner.com/

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK