PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/14839/fhe-the_shadoogies.html

FHE: The Shadoogies

Skupinu The Shadoogies tvorí bratská trojica Havadejovcom, ktorú dopĺňa ich otec Žojco, známy z Mlokov. Je poctou legendárnym The Shadows.
Shadoogies
Shadoogies

Zostavu Kapelu Shadogies tvorí bratská trojica Adam (18) – sólová gitara, Jonáš (15) – bicie a Matúš (21) – gitara a bratov Havadejovcov dopĺňa na basovej gitare ich otec Žojco (51) /údaje o veku sú z januára 2015/.

Prvý koncert absolvovala vo februári 22. 2. 2013, spolu s ďalšou rodinnou kapelou Havadejovcov v priestoroch Harley Davidson - show room v Prešove.

The Shadoogies ( Tribute of The Shadows ) z Prešova sa necítia byť revivalom, ale poctou legendárnej kapely, ktorá vznikla v r. 1958 a občas hrá ešte aj v súčasnosti. Táto prevažne inštrumentálna hudba je uložená v podvedomí nielen starších, ale aj mladých ľudí. Prešovčania hrávajú ich klasické hity, o vlastných skladbách iba uvažujú. Pre koncert 30 a pul rokoch Mlokoch prerobili do „šedouského“ šatu hitovku Bosorka.

„Oco priniesol DVD The Shadows. Keď som ho pozeral, zdalo sa mi neuveriteľné, že sa niečo také dá hrať. Potom som začal skúšať sám, ale to bolo o ničom, preto sa ku mne pridali chalani. A takto spontánne to vzniklo, “ opísal vznik kapely pre Prešovské noviny jeho iniciátor Adam.

A čo na to Žojco? „Nedá sa to jednoducho popísať. Je to niečo famózne. S Mlokmi hrám vyše 30 rokov a sú to zážitky na tri životy, ale hrať s vlastnými synmi na pódiu je niečo celkom iné. Nikdy som si to ani nepredstavoval. Keď som doniesol DVD, Adamovi to došlo do harddisku a povedal, že poďme hrať túto muziku. Bolo to veľmi spontánne.“ vraví hrdý otec.
Kapela už absolvovala viacero koncertov po celom východnom Slovensku, vrátane väčších akcií. Napríklad 1. Prešovský Superbál, Dni mesta Prešov, Festival Country weekend Šuňava, Retrovečer - Malbo Caffé Košice, Kultúrne leto - Tatranská Lomnica, Spišské trhy SNV, Festival Medvedie dni - Starý Smokovec, Pivný festival Prešov, Spoločenský večer - Tenisové centrum T. Lomnica, Retro Ples Kramiky... .

Web: https://www.facebook.com/pages/The-Shadoogies/523961474359153

Z bibliografie: http://presov.korzar.sme.sk/c/7611976/havadejovci-maju-rodinne-kapely-hraju-shadows-i-swing.html
http://pis.sk/clanok/14776/foto-tricec_i_pul_rokoch_mlokoch.html
http://www.frenky.sk/clanok/1042/mloci_-_presovska_pamatihodnost_oslavovala.html

 
30.5.2015 | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 16214 krát