PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/14876/celkovo_40_dobrovolnych_darcov_krvi_vpresove_darovalo_18_litrov_zivotodarnej_tekutiny.html

Celkovo 40 dobrovoľných darcov krvi v Prešove darovalo 18 litrov životodarnej tekutiny

Dovedna 51 ľudí, z toho 21 zamestnancov Kauflandu, prejavilo v pondelok 8. júna v prešovskom Divadle J. Záborského záujem o dobrovoľné darcovstvo krvi.

Až 40 z nich sa napokon aj mohlo zapojiť do Jarnej divadelnej kvapky krvi s Kauflandom. Počas mobilného odberu, ktorý pripravil Kaufland v spolupráci so Slovenským Červeným krížom, Národnou transfúznou službou SR, Prešovským samosprávnym krajom a Divadlom Jonáša Záborského darovali ochotní darcovia 18 litrov životodarnej tekutiny. Z celkového počtu darcov bolo až 17 prvodarcov.

Cieľom dlhodobej spolupráce spoločnosti Kaufland Slovenská republika so Slovenským Červeným krížom je okrem organizovania bezpríspevkového darovania krvi zamestnancami aj oslovovanie a motivácia ďalších spoločností na zapojenie do týchto aktivít. Aj preto bola pred odberom krvi realizovaná informačná kampaň v Prešove formou vyvesenia plagátov v divadle, v  meste, v mestskej hromadnej doprave, pozvánky v reklamných novinách spoločnosti Kaufland, na sociálnych sieťach a v regionálnych médiách, ale aj priamym oslovením najväčších firiem pôsobiacich v prešovskom regióne.

„Po prvý raz som daroval krv na podnet kolegu, pre konkrétneho onkologicky chorého chlapčeka. Nie som síce úplne pravidelným darcom, dnes som však daroval krv už po siedmy raz. Robím to najmä preto, že takto môžem nezištne pomôcť iným, ale aj pre mňa osobne je to veľmi pozitívny zážitok, “ uviedol Ľuboslav Budai, oblastný riaditeľ spoločnosti Kaufland pre východné Slovensko.

Do odberu krvi sa zapojili aj ďalší zamestnanci Kauflandu z predajní vo Vranove nad Topľou, Humenného, Bardejova, Košíc a Prešova. Nechýbali ani viacerí herci Divadla J. Záborského v Prešove – Igor Kasala, ktorý momentálne sporadicky účinkuje aj v televíznej sérii Rodinné prípady, herci Valéria Furješová a Lukáš Šepták, ktorí večer predtým odohrali na doskách prešovského divadla spolu s kolegami predstavenie Kabaret a ďalší. „Na rozdiel od mojej kolegyne Valiky, ktorá je pravidelnou darkyňou krvi, ja som krv daroval po prvýkrát. Chystal som sa na to už viac razy, no napokon som sa k tomu dostal až dnes a som tomu naozaj rád, “ poznamenal Igor Kasala. Mladý herec Lukáš Šepták tiež daroval krv po prvý raz. „Priznám sa, mal som trocha strach, najmä vo chvíli, keď pani predo mnou prišlo nevoľno a museli jej dať infúziu. Napokon som to však zvládol a cítim sa dobre. Krv pôjdem určite darovať aj niekedy nabudúce, “ prisľúbil.
Podporiť dobrovoľných darcov krvi prišiel aj podpredseda Prešovského samosprávneho kraja Radoslav Čuha. Darovať krv síce tentoraz nemohol, ale ako zdôraznil: „Ako lekár si veľmi vážim a teší ma, že zamestnanci divadla aj nášho úradu vyjadrili k tejto akcii svojou účasťou pozitívny postoj. Takýmto spôsobom vieme vyjadriť podporu ľuďom v situáciách kedy sú bezmocní a podať im pomocnú ruku pri záchrane života alebo zlepšení zdravotného stavu. Preto by som chcel poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii tejto aktivity.“

Slovenský Červený kríž a jeho dobrovoľníci zabezpečili počas odberu krvi i ukážky poskytovania prvej pomoci a prevádzku provizórneho detského kútika.

 
10.6.2015 | Pridal: Redakcia PIS | Zdravotníctvo | čítané: 6915 krát