Sobota, 01. jún 2024
Meniny má Žaneta | zajtra Xénia, Oxana

Severný obchvat na dohľad

Do dvoch rokov by sa mal začať stavať severný obchvat Prešova. V pondelok to priamo v Prešove povedal Viktor Stromček, štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja dopravy SR.

Po tom, čo minulý týždeň bolo vyhlásené verejné obstarávanie na výstavbu diaľničného úseku Prešov-sever – Prešov-juh prichádza k Prešovčanom ďalšia pozitívna správa. Severný obchvat nášho mesta by sa mal začať stavať už o dva roky. Tento termín uviedol štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktor Stromček na pondelkovom stretnutí s primátormi a starostami obcí Prešovského samosprávneho kraja.

Štrnásťkilometrový úsek rýchlostnej cesty R4, ktorá bude po dokončení spojnicou medzi Poľskom a Maďarskom, je už vo fáze územného rozhodnutia. Stavebné povolenie sa očakáva na budúci rok a začiatok výstavby v roku 2017. Ostatné úseky tejto cesty medzi Prešovom a poľskou hranicou by mali byť dokončené do roku 2022.

„Určili sme termíny, môžete nás kontrolovať, “ zdôraznil štátny tajomník snahu ministerstva vybudovať tento dôležitý úsek cesty.

„Pre Prešov je severný obchvat veľmi dôležitý, lebo smer intenzívnej dopravy sa za ostatné roky zmenil. V súčasnosti čoraz viac poľských a tureckých kamiónov využíva trasu od poľských hraníc smerom na Košice, ktorá vedie cez najhustejšie obývané štvrte Prešova. S výstavbou severného obchvatu je preto potrebné začať naozaj v čo najkratšom čase, bez neho bude dopravná situácia v meste, aj napriek dokončeniu juhozápadného obchvatu, neudržateľná, “ zdôraznil prešovský viceprimátor Štefan Kužma.

Prešovská radnica v súčasnosti vedie s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja intenzívny dialóg. Primátorka Andrea Turčanová sa, už po niekoľkýkrát, osobne stretla s Viktorom Stromčekom aj v pondelok. „Vytýčené termíny sú optimistické, verím, že sa aj naplnia, a že výstavba obchvatov Prešova sa konečne naplno rozbehne, “ povedala po tomto stretnutí.

Mohlo by Vás zaujímať
Na cestách pribudnú od 27.5. dve obmedzenia
Prešovčania sa musia od pondelka 27. mája 2024 pripraviť na dve dočasné obmedzenia. Jedno pribudne na Levočskej ulici a práce obmedzia dopravu aj na ulici Zborovská.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK