Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Severný obchvat na dohľad

Do dvoch rokov by sa mal začať stavať severný obchvat Prešova. V pondelok to priamo v Prešove povedal Viktor Stromček, štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja dopravy SR.

Po tom, čo minulý týždeň bolo vyhlásené verejné obstarávanie na výstavbu diaľničného úseku Prešov-sever – Prešov-juh prichádza k Prešovčanom ďalšia pozitívna správa. Severný obchvat nášho mesta by sa mal začať stavať už o dva roky. Tento termín uviedol štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktor Stromček na pondelkovom stretnutí s primátormi a starostami obcí Prešovského samosprávneho kraja.

Štrnásťkilometrový úsek rýchlostnej cesty R4, ktorá bude po dokončení spojnicou medzi Poľskom a Maďarskom, je už vo fáze územného rozhodnutia. Stavebné povolenie sa očakáva na budúci rok a začiatok výstavby v roku 2017. Ostatné úseky tejto cesty medzi Prešovom a poľskou hranicou by mali byť dokončené do roku 2022.

„Určili sme termíny, môžete nás kontrolovať, “ zdôraznil štátny tajomník snahu ministerstva vybudovať tento dôležitý úsek cesty.

„Pre Prešov je severný obchvat veľmi dôležitý, lebo smer intenzívnej dopravy sa za ostatné roky zmenil. V súčasnosti čoraz viac poľských a tureckých kamiónov využíva trasu od poľských hraníc smerom na Košice, ktorá vedie cez najhustejšie obývané štvrte Prešova. S výstavbou severného obchvatu je preto potrebné začať naozaj v čo najkratšom čase, bez neho bude dopravná situácia v meste, aj napriek dokončeniu juhozápadného obchvatu, neudržateľná, “ zdôraznil prešovský viceprimátor Štefan Kužma.

Prešovská radnica v súčasnosti vedie s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja intenzívny dialóg. Primátorka Andrea Turčanová sa, už po niekoľkýkrát, osobne stretla s Viktorom Stromčekom aj v pondelok. „Vytýčené termíny sú optimistické, verím, že sa aj naplnia, a že výstavba obchvatov Prešova sa konečne naplno rozbehne, “ povedala po tomto stretnutí.

Mohlo by Vás zaujímať
Aktualizácia dopravných obmedzení v meste
V Prešove dochádza k aktualizácii súčasných dopravných obmedzení v súvislosti s rekonštrukciou mosta na Lesíku delostrelcov. Do premávky sú zavádzané postupne od pondelka 15. 4. 2024. Sú výsledkom niekoľko-týždňového zberu dát a hľadania možností zefektívnenia premávky počas trvania stavebných prác.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK