PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/14899/dobry_festival_2015_otvara_svoje_brany_uz_tento_tyzden.html

Dobrý Festival 2015 otvára svoje brány už tento týždeň!

Prešovský DOBRÝ FESTIVAL sa po 3 rokoch svojho konania na prešovskom amfiteátri vracia na svoje pôvodné miesto konania – prírodné kúpalisko Delňa.
IMT Smile a Lúčnica
IMT Smile a Lúčnica

Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý program, a to nie len hudobný! Keďže veľký areál prírodného kúpaliska so sebou prináša oveľa viac možností využitia, ako festivalu dovoľovali obmedzené priestory amfiteátra, organizátori sľubujú, že na tohtoročnom DOBROM FESTIVALE sa rozhodne nudiť nikto nebude!

Dobrý festival už po deviaty krát začína letnú festivalovú sezónu na východe Slovenska. Brány sa otvoria v piatok 19.6.2015 od 15:00 hod a otvorené budú až do skorých ranných nedeľných hodín. Pre návštevníkov je pripravená široká ponuka hudobných žánrov na piatich tematických pódiách. Pod jednou festivalovou strechou sa tak vystriedajú predstavitelia slovenskej ľudovej hudby, popové, metalové, či punkové kapely spolu s predstaviteľmi tanečnej scény a jazzu. To, čo sa niekomu zdá nezlučiteľné, na Dobrom festivale úspešne funguje už 9 rokov.

Najväčšími ťahákmi sú predovšetkým slovenské kapely ako INEKAFE, Slobodná Európa, Zóna A, Extip, Nocadeň, The Paranoid, prešovskí Chikiliki tu-a, Heľenine oči, ale aj anglický legendárny drum&bass DJ HYPE, či stále populárnejší švédsky funky & house DJ OPOLOPO. Vyskákať sa určite bude dať aj na českej kapele Alkehol a „posilňovať krky“ hádzaním vlasov vpred si môžete na koncertoch hardcore a metalových kapiel, ako napr. ČAD, Tristana s hosťom zo Švédska Matsom Levénom, českých Silent stream of godles elegy, či ruských Estate a Overwind. Oddýchnuť sa bude dať v Jazzovo-šansónovej zóne s Katkou Koščovou, Bonbon Trio, CoCo Cafe, či Edom Klenom.

V rodnom meste Táslerovcov sa tiež exkluzívne 20.6. predstaví aj megaúspešný projekt IMT SMILE a umeleckého súboru Lúčnica – Made in Slovakia. Miro Tásler o účinkovaní projektu Made in Slovakia na DOBROM FESTIVALE: „Je to veľmi náročný projekt na open air podmienky. V decembri sme vypredali 5 obrovských hál a naše vystúpenia videli desaťtisíce ľudí, stále sme však mali množstvo žiadostí o ďalšie koncerty. Je to veľmi namáhavé dať dokopy takýto veľkolepý program s tak obrovským množstvom ľudí, ktorý sa na ňom podieľajú, ale podarilo sa nám dohodnúť s nekonečne zaneprázdneným Jankom Ďurovčíkom a umeleckým súborom Lúčnica a som veľmi rád, že tento umelecký zážitok môžeme dopriať aj Prešovčanom“. Na Dobrom festivale sa IMT SMILE s Lúčnicou predstavia na doposiaľ najväčšom pódiu v histórii festivalu, na ktorom hrala aj Metallica, či Iron Maiden! Len stavba samotného pódia bude trvať celé 3 dni, elektrické napojenie tohto pódia museli zabezpečovať elektrárne špeciálnym transformátorom, ktorý je na Slovensku len jeden a jeho odber sa pohybuje na hranici menšieho výrobného podniku! Časť svetelnej techniky prichádza až z Belgicka, keďže na Slovensku sa takéto svetlá ani nenachádzajú.

Novinkou je samostatný veľkokapacitný stan – Kaviareň Rádia Prešov, v ktorom budú prebiehať súťaže, návštevníci si budú môcť vyskúšať pozíciu moderátora v rádiu a prebiehať v ňom budú aj zaujímavé diskusie zamerané na aktuálne témy za účasti mimovládnych organizácií a občianskych združení. Migračný úrad MV SR v spolupráci s mimovládnymi organizáciami sa v rámci bloku „Utečenci v SR“ pokúsia priblížiť životnú situáciu utečencov v snahe zbúrať predsudky voči nim v spoločnosti. Združenie MyMamy, ktoré pomáha ženám zažívajúcim domáce násilie, predstaví hlavnú myšlienku aktuálneho projektu Bezpečný ženský dom. V rámci bloku „Rákociho cesta: Šarišský hrad žije!“ predstaví svoju činnosť združenie snažiace sa o záchranu a oživenie hradných zrúcanín. Dozviete sa aktuálny stav rekonštrukcie, plánoch do budúcnosti, problémoch, s ktorými sa pri práci stretávajú a návštevníkov festivalu pozvú aj na zaujímavé akcie, ktoré sa budú konať na Šarišskom hrade. Súčasťou bude aj info stánok Amfiteátra Prešov, ktorému práve DOBRÝ FESTIVAL pomohol „vstať z popola“.

Tradičnou súčasťou festivalu je prehliadka bojových umení, v rámci ktorej svoje umenie predvedú športové kluby z celého Slovenska. Rodičia nemusia mať obavy ani o svoje ratolesti, pretože je pre ne pripravený Dobrý detský kútik s animátormi a bohatým programom – od tvorivých dielní, workshopov až po ukážku prvej pomoci pod vedením Asociácie samaritánov SR, ktorá sa zúčastňuje odstraňovania následkov prírodných katastrof po celom svete.

Vstupenky sú dostupné v sieti ticketportal a predpredaj.sk a až do festivalu je ich možné zakúpiť aj v stánku Dobrého festivalu na Hlavnej ulici v Prešove.

Kompletný program Dobrého festivalu 2015:
http://pis.sk/podujatie/4759/dobry_festival_2015.html

Viac info: www.dobryfestival.sk, facebook: dobrý festival

 
15.6.2015 | Pridal: Redakcia PIS | Kultúra a voľný čas | čítané: 4154 krát