Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Veľvyslanec USA v Prešove

Novovymenovaný veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku J. E. Carl Spielvogel, ktorý vo štvrtok 7.9.2000 popoludní odovzdal v Košiciach prezidentovi SR Rudolfovi Schusterovi poverovacie listiny (na Slovensko pricestoval 30. augusta t. r.), zavítal v piatok aj s manželkou Barberaleeou Diamonsteinovou-Spielvogelovou do Prešova na svoju prvú oficiálnu návštevu.

Na radnici ho prijali zástupcovia primátora mesta Ing. Štefan Kužma a PhDr. Milan Laca (primátor mesta Ing. Juraj Kopčák je na pracovnej ceste v partnerskom meste Remscheid v Nemecku).

Viceprimátori mesta ho oboznámili s bohatou históriou mesta, ale aj so súčasnou politickou a ekonomickou situáciou. Ing. Štefan Kužma osobitnú pozornosť venoval najmä snahe šarišského regiónu o získanie zahraničných investorov, čo má v procese transformácie našej spoločnosti, no predovšetkým ekonomiky, mimoriadny význam aj pre celé Slovensko.

Americký veľvyslanec Carl Spielvogel sa poďakoval za srdečné privítanie v šarišskej metropole a odovzdal osobné pozvanie pre primátora mesta Ing. Juraja Kopčáka, ktorého veľmi rád prijme vo svojom bratislavskom sídle. Vyjadril presvedčenie, že jeho misia na Slovensku prispeje k upevneniu vzájomných vzťahov pri budovaní občianskej spoločnosti, pri hľadaní konkrétnych ciest, ako už v blízkej budúcnosti pomôcť Slovensku pri získavaní investícií amerických firiem. "Aj váš región má vynikajúce podmienky, som o tom presvedčený, aby sem prišli zahraniční investori, osobitne aj z USA, o čom najlepšie svedčí vstup U. S. Steel do košických železiarní. Potešilo nás, keď nedávno vašu krajinu prijali do OECD, teda do klubu bohatých štátov. Budeme vás podporovať aj pri vstupe do Európskej únie a NATO. Aj vaše prekrásne mesto by malo čím skôr pripraviť viaceré konkrétne projekty, aby si zahraničný kapitál našiel cestu pod Tatry, aby firmy mohli tak reagovať na výhodné ponuky, a to v záujme oboch strán", podčiarkol americký veľvyslanec. A v tomto smere prisľúbil aktívnu osobnú pomoc.

Na prijatí sa zúčastnili aj ekonomický radca veľvyslanca USA na Slovensku Mark Bocchetti, špecialistka pre verejné vzťahy americkej ambasády na Slovensku Dr. Jana Illešová a vedúci kancelárie primátora mesta Mgr. Jozef Smetana.

Veľvyslanec s manželkou a sprievodom si potom prezrel historické centrum Prešova, navštívil gréckokatolícky Katedrálny chrám sv. Jána Krstiteľa, rímskokatolícky Dóm sv. Mikuláša, Židovskú ortodoxnú synagógu a Šarišskú galériu.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK