PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/14905/ziak_senseia_stevena_seagala_opat_na_dobrom_festivale.html

Žiak senseia Stevena Seagala opäť na Dobrom festivale!

Dobrý festival je už deväť rokov zárukou výbornej zábavy. Zoznam zážitkov aj teraz umocní už tradičný Dobrý festival bojových umení.

V areáli prešovského prírodného kúpaliska Delňa sa predstaví šestnásť klubov, ktorých členovia predvedú svoje umenie v štýloch ako karate, judo, kung fu, taekwondo, wing chun, kendo, capoeira, či aikido a tai či.

Po minuloročnom vystúpení známeho amerického herca Stevena Seagala s jeho kapelou bude tento majster bojových umení (nepriamo) prítomný v Prešove opäť, pretože na žinenke sa predstaví jeho žiak sensei Peter Tomko z dojo Red Dragon zo Strážskeho. Pripomenieme, že P. Tomko je držiteľ 5. danu Aikido, 1. danu Ju jutsu, 1. kupu Taekwondo WTF a 1.danu Aiki jutsu, ktorý už viac ako 25 rokov trénuje umenie boja zblízka a stále sa v tom zdokonaľuje pod vedením senseia Christiana Tissiera z Paríža, Toshishira Obatu z L. A. a Stevena Seagala. Jeho tréningy, špeciálne kurzy pre profesionálov, absolvovali členovia zásahových jednotiek na Slovensku, ako aj z rôznych kútov sveta. Exhibičné vystúpenie japonského bojového umenia Aikido v prevedení členov dojo Red Dragon pod vedením senseia P. Tomka bude mať možnosť verejnosť vidieť na Dobrom festivale v piatok (19. júna) o 16.30 hod.

Vystúpenie spĺňajúce najvyššie kritéria ukáže skvelý majster Mestre Pontape z brazílskeho Rio De Janeiro. Spolu s klubom CAPOEIRA OXUMARE s členskou základňou cez 15 cvičencov predvedie v sobotu od 15.20 hod. afro-brazílske bojové umenie, ktoré spája boj, hudbu, pohyb, umenie, kultúru a životnú filozofiu.

Ponuka Dobrého festivalu bojových umení je naozaj pestrá a široká. Kaishinkan Kendo Dojo predstaví nácvik základných útokov Kihon waza, súborné cvičenie Kirikaeshi, Kihon Kendo Kata a Nihon Kendo Kata. Dodáme len, že dnešné Kendo sa vyvinulo z pôvodných foriem šermu nazývaných Kenjitsu – Ken – meč a Jitsu – technika. Súčasťou ukážok GWONGJAU WING CHUN KUEN SLOVENSKO budú cviky bez zbraní a pomôcok, ale tiež cvičenie s pomôckami (napr. „bambusový panák“ – Juk Jong), cvičenie so zbraňami (krátke nože, stredne dlhá a dlhá tyč). Popri tom je súčasťou tohto kung fu aj cvičenie vo dvojiciach (základná sebaobrana, cviky s použitím jednej alebo dvoch rúk) či cvičenie na tzv. vnútornú silu. Ako vytvoriť harmóniu medzi telom a mysľou cez prácu s energiou, ktorú nevyhnutne potrebujú všetky funkcie tela, ukáže Škola Tai chi a chikungu. Heslo „Najväčšie umenie je vyjsť z boja bez boja“ považuje za vrchol všetkých bojových umení Yawara Ju-Jitsu Prešov pod vedením sensei Miroslav Tverdík držiteľ 3. danu, ktorí každoročne zanechá zo svojou exhibičnou šou plnou akcie silný dojem v návšetevníkoch festivalu. Šou v podaní B. O. C. crew (Boys Of Courage) vyrazí dych parkourom resp. freerun-om. Le parkour zadefinoval koncom minulého storočia David Belle. Ľudia ho môžu poznať zo známejšieho filmu Okrsok 13. V parkoure ide o čo najefektívnejší a najrýchlejší presun z bodu A do bodu B s využitím preskokov cez zábradlia, budovy či výbehy na múry. Freerun k tomu pridáva rôzne saltá, či premety, ktoré pohyb obohacujú. Aikido reprezentované N. Tamurom a v súčasnosti Y. Yamadom (8. Dan, Shinan) ponúkne Aikido Dojo Prešov. Taekwondo, olympijský šport bude mať zastúpenie hneď dvoma klubmi TAEKWON-DO GE-BAEK PREŠOV a ŠK Hwa-Rang Taekwondo Prešov. Návštevníci festivalu sa môžu tešiť na prerážanie dosiek a škridlí holými rukami a nohami. Takmer 2000 medailí, z toho polovicu zlatých získal vo svojej histórii Karate Klub Katsudo Sabinov, ktorého hlavným poslaním je dávať deťom možnosti pohybového rozvoja a vytvárať vhodné podmienky pre šport. Dlhodobú tradíciu vo výchove mladých športovcov má aj Kick Box Club Panter Prešov, pôsobiaci na scéne od roku 1995. Dnes patrí medzi najužšiu slovenskú špičku a práve jeho najúspešnejší reprezentanti predvedú aj ukážky zápasov. Cvičenie kata so zameraním na vnútornú energiu, kumite, nord shaolin a kung fu má v portfóliu ŠKP Policajná škola Košice oddiel KEIDO. Dynamickou zumbou návštevníkov roztancujú Zumba s Tatianou a Petra zo Zumby Fitness Košice na pripravených workšopoch pre začiatočníkov, ako aj pre pokročilých. Nielen výkonnostných, ale aj rekreačných záujemcov o džudo pozýva na svoje tréningy s prívlastkom REKRE džudistický oddiel TJ Slávia PU Prešov.

Na deviatom ročníku Dobrého festivalu usporiadanom v dňoch 19. a 20. júna 2015 na prírodnom kúpalisku Delňa v Prešove sa na piatich pódiách, avšak pod “jednou festivalovou strechou”, už tradične stretnú rôzne hudobné žánre. Tento rok na Dobrom festivale vystúpia: INEKAFE, IMT SMILE a umelecký súbor Lúčnica s jedinečným projektom “Made in Slovakia”, DJ HYPE, OPOLOPO, Chikiliki tu-a, Heľenine oči, Slobodná Európa, Zóna A, ExTip, Alkehol, The Paranoid, Smola a hrušky, Mukatado, Družina, Nocadeň, Metropolis, Čad, Dogma Inc. , Tristana s Matsom Levénom, Estate a Overwind z Ruska, Back2Love DJs a mnoho ďalších. Pripravený je aj široký sprievodný program, či už tradičná prehliadka bojových umení, zumba workshopy, ale aj diskusné krúžky a výstavy.

Program Dobrého festivalu 2015: http://pis.sk/podujatie/4759/dobry_festival_2015.html

Vstupenky: www.ticketportal.sk a www.predpredaj.sk

Viac info: www.dobryfestival.sk

Text: Imrich Makó

 
16.6.2015 | Pridal: Redakcia PIS | Kultúra a voľný čas | čítané: 4104 krát