PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/15166/psk_bude_upravovat_uzemny_plan-_schvalili_zadanie_pre_spracovatela.html

PSK bude upravovať územný plán, schválili zadanie pre spracovateľa

Prešovský samosprávny kraj (PSK) bude otvárať svoj územný plán. Poslanci zastupiteľstva schválili hlavné ciele a požiadavky, ktoré treba v tomto dokumente vyriešiť a ich zadanie teraz poputuje spracovateľovi.

Pôvodný územný plán kraja bol totiž schvaľovaný ešte v 90. rokoch a v kraji sa odvtedy veľa vecí zmenilo. Krajský parlament zároveň schválil dve územné prognózy - Generel dopravnej infraštruktúry PSK a Koncepciu dopravy vo verejnom záujme pre PSK.

Územné prognózy sú podkladové materiály a slúžia na hlbšie preskúmanie niektorých častí územného plánu a budú slúžiť ako vklad do územného plánu. My sme napríklad v týchto dvoch prognózach venovali väčšiu pozornosť cyklodoprave. Boli tam rôzne varianty riešenia a výsledkom je, že dnes bol už odsúhlasený len jeden a ten sa automaticky prenáša do konceptu územného plánu. Druhá územná prognóza sa dotýka skôr organizácie dopravy na území kraja“, povedal vedúci oddelenia územného plánovania a životného prostredia odboru regionálneho rozvoja Úradu PSK Jaroslav Lizák.

V druhej prognóze je prioritou kraja podľa neho železničná doprava. Navrhuje sa tu nielen výstavba na úrovni cestnej siete, ale aj na železničnej sieti. Dokonca ide o návrhy nad rámec vládou odsúhlasených koncepčných materiálov. Železnica však nie je prioritou v zmysle, že by kraj začal stavať železničné prepojenia, ale v zmysle, že ak sa má riešiť integrovaná doprava na jeho území, tak všetko by malo vychádzať zo železnice, ako zo základného dopravného systému. V praxi to teda znamená, že autobusové spoje a ďalšie oblasti verejnej dopravy by sa mali prispôsobiť železnici a nie opačne. Taktiež sa v prognóze riešilo napríklad umiestnenie rýchlostnej cesty R4. Podľa Lizáka sa kraj pripojil ku momentálne schválenej možnosti, že R4 pôjde cez Giraltovce.

Schváleniu zadania územného plánu i obidvoch prognóz predchádzal rozsiahly proces prerokovania, ktorý trval do marca tohto roka. Výsledkom schválenia zadania je, že teraz má samosprávny kraj materiál, ktorý určuje spracovateľovi, čo má riešiť. Nasledovať bude vypracovanie konceptu. Ten by mal mať viacero variantov. Po dodaní konceptu sa znovu urobí verejné prerokovanie a prerokovaný koncept sa opätovne predloží poslancom PSK. Súbežne s prerokovaním konceptu bude prebiehať aj hodnotenie jeho vplyvov na životné prostredie. Prerokovací proces sa začne na prelome jesene a zimy. Na pripomienkovanie bude vyzvaných vyše 1000 subjektov.

 
18.9.2015 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 4005 krát