Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

FHE: Ľudová hudba Stana Baláža

Na Bielu sobotu si dovolíme ísť do hudobných vôd, ktoré nie sú ťažiskové v tejto encyklopédii - a to do folklóru a rozšírme aj spádovú oblasť Prešova. Predstavujeme vám Ľudovú hudba Stana Baláža,

Profil "Balážovcov" spracovala redaktorka Prešovských novín a folkloristka Mária Pihuličová, ktorá nielen píše o tejto hudobnej sfére, ale aj v nej sama pôsobí. A Ľudová hudba Stana Baláža z Raslavíc (ktoré majú Prešovské noviny v zábere) patrí medzi najznámejšie telesá v okolí Prešova.

Na folklórnych pódiách stoja odmalička, ako ľudová hudba Stana Baláža žnú posledné roky úspech za úspechom.

Raslavice sú doslova liaheň na talenty a obcou s bohatým folklórom. O to vzácnejším, že sa ho snažia stále uchovávať v čo najautentickejšej podobe. Živým príkladom je Ľudová hudba Stana Baláža. Zoskupenie sa vykreovalo po pôsobení v tamojšej Folklórnej skupine Raslavičan. V roku 2007 začali vystupovať ako hudba pod vedením primáša Stana Baláža v zložení Jozef Franek (kontráš), kontabasista Jozef Hrušovský a bratia Michal Germuška (akordeón) a Peter Germuška (cimbal).

Pri ich hudobnom prejave je často vyzdvihovaná estetická príťažlivosť, umeleckosť a autentické spracovanie.

Profilovým CD muzikantov je titul Muzikanci raslavicke (2007). Sú hudbou spolupracujúcou s množstvom folkloristov z celého regiónu, na svojom konte majú napríklad aj hudobný projekt, ktorým je CD nosičom autorských piesní Jána Šoltésa Ked ja nadešol do kraja. V roku 2014 balážovci vydali svoj zatiaľ posledný profilový nosič V Raslavicoch bije banda. Tematicky sa nesie v duchu vysťahovaleckých piesní. Muzikanti si ho sami odspievali, nahrali, vyberali piesne i mixovali. Materiál čerpali z Raslavíc i celého regiónu horného Šariša. Vyberali dokonca aj zo zdrojov známeho etnomuzikológa Karola Plicku. Dosiaľ muzikanti spolupracovali na vyše 30-ke CD nosičov folklórnych skupín celého regiónu. Medzi poslednými sú napríklad Karpaton „Karpat Mater“, projekt Michala Smetanku (2015), či Balady z východného Slovenska (2016).

Dôkazom kvalitnej produkcie sú aj významné ocenenia – laureát celoštátnej súťažnej prehliadky hudobného folklóru v Košiciach (2007), či najvyššie ocenenie laureát, ktoré získali na celoštátnej súťažnej prehliadke hudobného folklóru Vidiečanova Habovka 2013 v kategórii hudobných zoskupení. Viackrát hviezdili už za posledné roky i za hranicami. Ľudová hudba Stana Balážaa v rozšírenej zostave pôsobí tiež aj ako sprievodné teleso folklórnej skupiny Raslavičan. Hlavným cieľom je pre nich udržiavanie a rozvíjanie tradičného interpretačného štýlu tejto lokality. Sú pravidelným hosťom folklórnych podujatí v rámci programu, taktiež je možné si ich vypočuť a zabaviť sa s nimi i na typickej ľudovej zábave či veselici.

Foto: archív

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK