Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Pentagramček pokrstil novinku Eda Klenu Škaredý deň v Chujave

Priestory koncertného podniku Christiania v Prešove zaplnili fanúšikovia autentickej umeleckej tvorby a východoslovenského hudobného endemitu.

Foto: Tomáš Telepák

Svoj najnovší album, Škaredý deň v Chujave, tu prišla pokrstiť ikona undergroundovej muziky a nekorunovaný kráľ Republiky Šariš, Edo Klena spolu so svojou zostavou Klenoty.

Krst v poradí tretieho albumu s rovnako výstižným názvom ako predošlé počiny Klenotov (Republika Šariš, Láska a Love) si okrem množstva fanúšikov nenechali ujsť ani mnohé popredné mená domácej umeleckej obce. „Poznáme sa kdesi z hĺbky osemdesiatych rokov, “ spomína mecenáš prešovskej hudobnej tvorby a domácej autorskej muziky Martin Sejko. „V čom spočíva Edova výnimočnosť? Tak určite v tom, že píše stále lepšie a lepšie veci, čo väčšinou až taký bežný štandard nie je. Väčšinou človek napíše jedno skvelé CDčko a po zvyšok života sa ho snaží dohnať. Edo naopak čím je starší, tým lepšie veci píše a ja pevne verím, že úspech ho ešte len čaká. Edo vždy dokáže vystihnúť ducha doby. Veci, ktoré sme ešte my nezachytili, no on ich už uvidel.“

Koncert si nenechali ujsť ani brat Jána Višňovského, a dnes už legenda prešovských pódií, basgitarista, spevák zakladajúci člen kapely Chiki liki tu-a Martin Višňovský s dvorným zvukárom kapely Rišom Rusnákom. „Eda Klenu poznám, alebo počúvam, už veľmi dlho, a myslím, že je to jedna z mála prešovskej muziky, ktorá sa dá počúvať. Povedal by som, že je stálica a akýsi mecenáš prešovskej hudby. Je tu už dlho a ja len verím a prajem mu, aby aspoň takto dlho ešte bol základom našej hudobnej scény, “ praje kapele vyhlásený zvuk majster Richard Rusnák. „Lebo to dáva logiku. Ak ľuďom spievaš niečo ako informáciu, a tá informácia má začiatok a koniec… Máš len dve možnosti. Buď ti to uveria, alebo nie, “ opisuje Edov recept na úspech Martin Višňovský.

A nielen pre nich si „muž s krtkom na tričku“ pripravil skvelý program so skutočne neočakávaným krstným otcom. Tým sa stal spevák skupiny Pentagramček z Vranova nad Topľou a stelesnená kontroverzia …Ketrin… . „Ja vlastne ani neviem čo tu robím, keďže v porovnaní s Edovou majstrovskou tvorbou tá moja nestojí ani za reč, “ začal „Ketrin“ rovno veľkými poklonami, keď bol po malej ochutnávke staršej tvorby frontmanom prešovskej muziky vyzvaný na pódium. „Edova muzika patrí do kategórie pre náročnejšieho poslucháča. Na jednej strane je škoda, a pre mňa až nepochopiteľné, že si stále nenašla cestu k širšiemu publiku, na druhej strane je možno dobre, že zostáva aspoň viac dobrej muziky pre fajnšmekrov.“

To však v sobotu nebolo čo sa týka veľkých či zatiaľ ešte „malých mien“ Slovenského Seattlu všetko. Hudobne neskutočne našľapaný koncert dokonale podfarbila dychová sekcia, ako inak v prvotriednom zložení zložení zo Šariša, Ján Višňovský (Ali Ibn Rashid, altsaxofón), Tomáš Paľo (Chiki liki tu-a, trombón) a Marek Majoroš (…, trúbka).

„S Edom sa poznáme už od osemdesiateho ôsmeho. Roky sme spolu hrávali a nahrávali v spoločných projektoch. Už niekoľko rokov má Edo túto kapelu, Klenoty, kde som zakaždým prispel na nahrávku so saxofónom. No a občas si Klenotmi odohrám aj nejaký koncert ako dnes, “ priblížil Ján Višňovský. Ako pokračuje, Klenova výnimočnosť spočíva najmä v jeho nezastaviteľnom tempe: „V prvom rade je to jeho neskutočnou tvorivosťou, tento človek neustále píše, skladá, tvorí nové veci, v podstate tempom čo rok to album, nehovoriac o tom, že materiálu má omnoho viac, než čo sa na dosku zmestí.“ Hviezdy vždy takto naklonené umelcovi neboli. Ako hudobník a spevák vystupoval už za doby všadeprítomného kosáka a kladiva a nechýbalo veľa, a bol by spieval spoza väzenských mreží. Ako totiž opisuje jeho dlhoročný kamarát a kolega, Klena bol de facto komunistami zakázaný: „Je takou málo známou vecou, že nebyť prevratu, ktorý prišiel z Edovho pohľadu doslova v hodine dvanástej, boli by ho zavreli.“

Mládežnícky reprezent

Edo Klena je známy vyznávač a podporovateľ budúcich generácií umelcov, a tak ani v sobotu nemohol chýbať mládežnícky reprezent. O ten sa postarali dcéry bubeníka kapela Michala Gála a ďalšieho matadora prešovských podií Vladimíra Šipoša. Zorka s Natálkou predviedli výkon, za ktorý by sa nehanbili ani ostrieľané speváčky a zaslúžili si tak neutíchajúci potlesk publika. Opäť potvrdili, že Prešov má a bude mať aj v budúcnosti čo povedať do kvalitnej muziky.

Fantastická atmosféra, plné publikum, a takmer okamžitý vír tanca, ktorý sa strhol pri prvých tónoch piesne presvedčili kapelu o tom, že dnes to nebudú mať tak ľahké ukončiť. A tak po neutíchajúcom potlesku a skandovaní padlo rozhodnutie zahrať po prestávke ešte jedno kompletné kolo!

„V Prešove asi fakt najlepší koncert aký sme mali. Bolo to veľmi spontánne, večer sa krásne rozbehol, no všetko ako má byť. Bol to veľmi dobrý koncert, som z neho naopak nie unavený ale nabitý energiou. Ale keď je dobrý koncert, to je normálne, tak to funguje. Človek sa v takých chvíľach nabíja a nie vybíja, nasáva atmosféru a energiu, “ opisoval Edo Klena bezprostredne po konci koncertu svoje pocity. Napriek tomu, že nepatrí medzi mediálne hviezdy, Edo si už dávno vydobil miesto na muzikantskom nebi. Čo by teda poradil mladým kapelám, ktoré chcú uspieť a nestratiť tvár? „Tak tie kapely za to bohužiaľ nemôžu. Takáto je situácia na Slovensku, takto je trh s muzikou rozdelený, a pokiaľ neprijmú pravidlá hry ľudí, ktorí o tom rozhodujú, tak sa presadia len ťažko. Na druhej strane ak ich prijmú, prestanú byť sami sebou, stratia svoju jedinečnosť. Ale pokiaľ skutočne toto všetko sú ochotní preskákať, recept je veľmi jednoduchý a veľmi podobný tomu čo robíme my aj iné kapely, napríklad Chiki Liki Tu-A. Ísť „od kapury ku kapure“ a všade hrať, samozrejme kvalitne. Síce si tých fanúšikov budú zbierať pomalšie, s tým sa asi budú musieť zmieriť, na druhej strane, mňa osobne toto uspokojuje. Na tých koncertoch sú potom skutočne len tí ľudia, ktorí tam idú cielene na Edo Klena a Klenoty a tie chvíle sú potom fantastické.“

A ako tvorca sám vníma svoj najnovší prírastok do rodiny nahrávok: „Republika Šariš i Láska a love, aj keď to vyznie smiešne, sú najmä čo sa týka aranžmánov predsa trochu jednoduchšie ako tento najnovší. Trošku sme si dali viac záležať nielen na aranžmánoch jednotlivých piesní, ale takisto aj žánrovo je to asi náš najpestrejší album. Ale inak je to klasika, tá istá značka, sú to proste Klenoty.“

Sobotný koncert opäť potvrdil neochvejné miesto Eda Klenu na tróne prešovskej autorskej muziky a opäť dokázal, že Klena ani zďaleka nepovedal posledné slovo. Tak ako vždy, aj minulý víkend nenechal žiadneho z fanúšikov chladným a rozprúdil zábavu, ktorou je hlavné mesto Republiky Šariš vyhlásené široko ďaleko.

Foto: Tomáš Telepák
Foto: Tomáš Telepák
Foto: Tomáš Telepák
Foto: Tomáš Telepák
Foto: Tomáš Telepák
Foto: Tomáš Telepák
Foto: Tomáš Telepák

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK