PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/15664/druhy_najmocnejsi_organ_vtele-_pocuvajte_ho-_ked_vas_vola.html

Druhý najmocnejší orgán v tele. Počúvajte ho, keď vás volá

Úloha čriev je omnoho väčšia, ako si myslíme. V čreve prebieha trávenie, ktoré podporuje viac ako 400 druhov baktérií.

Nachádza sa v ňom aj samostatný „črevný“ nervový systém, odborne nazývaný enterický. Tráviaci trakt je tak priamo prepojený s mozgom, a to aj vďaka rovnakým typom receptorov. Napríklad serotonínových receptorov je v tráviacom trakte viac ako v mozgu. Správne fungovanie čriev má vplyv na celkový zdravotný stav, psychiku a výkonnosť. Predpokladom je správne a kvalitné stravovanie, ktoré sa ako najvýznamnejší enviromentálny faktor podieľa na koordinácii črevných funkcií. V rámci ochorení tráviacej sústavy však existujú aj diagnózy, ako napríklad nešpecifické zápalové ochorenia čreva, pri ktorých skôr ako dobrý kuchár pomôže len lekár. Ich včasná diagnostika je kľúčom ku kvalitnému životu.

Keď vás volajú črevá

Viac ako 10 000 Slovákov sa lieči na nešpecifické zápalové ochorenie čriev alebo IBD (z angl. inflammatory bowel disease). Toto označenie zahŕňa Crohnovu chorobu a ulceróznu kolitídu (vredový zápal hrubého čreva). Trpia nimi ďalšie tisíce pacientov, no o svojej diagnóze nemusia tušiť.

Ide o chronické autoimunitné ochorenia, pri ktorých pacientov imunitný systém útočí proti štruktúram vlastného tela. Výskyt je typický pre mladých ľudí vo veku 20 až 40 rokov. Prejavujú sa špecifickými príznakmi – hnačkami, bolesťami brucha, prítomnosťou krvi v stolici, či náhlym schudnutím. Diagnostiku však odďaľujú predovšetkým nešpecifické príznaky. Veď kto by si spájal únavu, nechutenstvo či melancholickú náladu s ochorením čriev.

Dnes už existujú rýchle a spoľahlivé diagnostické metódy na detekciu IBD. Najdôležitejšími diagnostickými metódami ostávajú endoskopické vyšetrenia, z ktorých najdôležitejšou je kolonoskopia (vyšetrenie hrubého čreva a koncovej časti tenkého čreva - ilea). Prvou voľbou je neinvazívne vyšetrenie, tzv. laboratórna diagnostika biologických markerov, predovšetkým fekálneho kalprotektínu, ktorý je indikátorom zápalového postihnutia čriev. Je bielkovinovej povahy a podľa jeho množstva sa vysloví podozrenie na nešpecifické zápalové ochorenie čriev. Na spresnenie diagnózy, prípadne komplikácií, slúžia doplnkové vyšetrovacie metódy, ktoré sú doménou rádiológie (CT, MR, sonografia). Po potvrdení diagnózy lekár nasadí liečbu. Jej inovatívne formy sú dostupné aj na Slovensku. Najnovšia je biologická liečba, ktorá je indikovaná pri stredne ťažkých až ťažkých formách ochorenia. Podáva sa pri akútnom vzplanutí ochorenia, ale aj na zabránenie jeho návratu.

Skorému záchytu má pomôcť deň otvorených dverí

Pri príležitosti medzinárodného dňa IBD si môžu ľudia s podozrením na Crohnovu chorobu či ulceróznu kolitídu prísť dať vyšetriť vzorku stolice do 11 centier liečby IBD po celom Slovensku. „Pozývam všetkých pacientov, ktorí majú ťažkosti v brušnej dutine a v oblasti črevného traktu, na neinvazívne vyšetrenie stolice. Chorôb sú tisíce, no zdravie je len jedno. Venujte mu posledný májový piatok 27. 5. , “ odkazuje pacientom doc. MUDr. Martin Huorka, lekár gastroenterologickej ambulancie Univerzitnej nemocnice Bratislava – Ružinov.

Sila ukrytá v bruchu

Tráviaci trakt obsahuje veľký počet neuroreceptorov, ktorých účinok je sprostredkovaný viacerými aktívnymi látkami. Napríklad hormón serotonín je zodpovedný za viacero procesov v tele a črevo ho produkuje viac ako mozog. Tomuto hormónu je prisudzovaná aj zodpovednosť za pocit pohody a šťastia alebo naopak, depresie a úzkosti. Aj preto sa hovorí, že láska ide cez žalúdok. Práve žalúdok je orgán, ktorý si ľudia trpiaci Crohnovou chorobou všímajú ako prvý. Prejavy tejto choroby sa preto spájajú s potravinovou neznášanlivosťou na lepok, laktózu či histamín. „V prípade Crohnovej choroby je však viac ako dobrý kuchár potrebný lekár, ktorý dokáže toto ochorenie odhaliť a pomôcť skôr, ako ochorenie prepukne do pokročilejšieho štádia. Včasná diagnostika nie je klišé. Predstavuje skutočnú pomoc, “ zdôrazňuje docent Huorka.

Črevá nie sú len o trávení, ale aj o plodnosti

Príčiny IBD nie sú v súčasnosti úplne známe. Isté je, že úlohu zohráva genetický potenciál pacienta a tiež podnety z vonkajšieho prostredia. Rovnako existuje prepojenie ochorenia so stresom a fajčením, čo má spojitosť so životným štýlom mnohých mladých ľudí. Tým Crohnova choroba strpčuje život najčastejšie. Ochorenie má okrem psychiky vplyv aj na plodnosť muža aj ženy. Aktívne ochorenie totiž znižuje šancu na otehotnenie. U mužov zhoršuje kvalitu a znižuje množstvo spermií. Častým prejavom je aj erektilná dysfunkcia a strata libida. Pre otehotnenie a následne donosenie zdravého dieťaťa je pre ženu s IBD kľúčové, aby bolo ochorenie v kľude. Je preto potrebné načasovať tehotenstvo na obdobie, keď sa žena cíti dobre a v liečbe je potrebné, po porade s lekárom, pokračovať aj počas tehotenstva. „Páry, v ktorých aspoň jeden trpí či už na Crohnovu chorobu alebo ulceróznu kolitídu, by mali rodičovstvo starostlivo plánovať a konzultovať s gastroenterológom a gynekológom. Ženy s IBD však majú rovnakú šancu otehotnieť ako zdravé ženy, pokiaľ je ochorenie sledované a pod kontrolou, “ vysvetľuje doc. MUDr. Zuzana Zelinková, PhD. , ktorá sleduje tehotné pacientky s IBD.

Život s Crohnom

Známa česká psychologička a sexuologička doc. Janáčková pre pacientov s IBD napísala praktickú knihu „Krotenie Crohna a hľadanie duše“, v ktorej otvorila aj nedotknuté témy. „Kniha je prvou publikáciou venujúcou sa psychickému prežívaniu a duši chorého človeka, ktorá je venovaná priamo pacientom. Sprevádza chorého od začiatku choroby, rieši jeho obavy, strachy a nevyhýba sa ani intímnym otázkam. Obsahuje veľa užitočných rád, psychologických metód a tipov. Ponúka tiež užitočné rady a odporúčania pre rodinu a priateľov,  ktorí chcú byť svojím blízkym nápomocní v boji s chorobou, “ dodáva Janáčková.

Viac informácií o ochorení nájdete na www.volajuvascreva.sk

Deň otvorených dverí sa bude konať v piatok, 27. mája 2016, v 11 centrách na liečbu IBD. V rámci Dňa otvorených dverí majú pacienti možnosť dať si vyšetriť vzorku svojej stolice prostredníctvom kalprotektínového testu. Je preto potrebné, aby si pacienti priniesli vzorku stolice so sebou. Viac informácií nájdete na www.volajuvascreva.sk

Zoznam 11 centier:

BRATISLAVA
Gastroenterologické oddelenie, V.  Interná klinika LF UK UN Bratislava – Ružinov, Ružinovská 6
Gastroenterologické centrum ASSIDUO a IBD centrum, Cintorínska 3/B
Gastroenterologická klinika, Nemocnica sv. Cyrila a Metoda, Antolská 11

TRENČÍN
Gastroenterologická ambulancia Internej kliniky FN, Legionárska 28

NITRA
Gastroenterologické a hepatologické centrum, Špitálska 13

MARTIN
Odd. gastroenterologickej diagnostiky Internej kliniky UN Martin, Kollárova 2

RUŽOMBEROK
Gastroenterologické oddelenie Internej kliniky, Ústredná vojenská nemocnica SNP, Generála Miloša Vesela 21

BANSKÁ BYSTRICA
Gastroenterologická ambulancia Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta, Nám. L. Svobodu 1

PREŠOV
Gastroenterologická a hepatologická ambulancia, Puškinova 18

KOŠICE
Interná klinika UN L. P.  Košice, Trieda SNP 1

NOVÉ ZÁMKY
Klinika vnútorného lekárstva II. Fakultná nemocnica s poliklinikou, Slovenská ulica 11A

 
5.5.2016 | Pridal: Redakcia PIS | Zdravotníctvo | čítané: 17552 krát