Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Vykročme spolu ...

...k autobusu! ... .k lekárovi! Tento rok už po štvrtý krát bude mať široká verejnosť možnosť navštíviť pojazdnú ambulanciu. V spolupráci s „Hnutím za zdravé nohy“ mobilná ambulancia zastaví v Prešove.

Každý, kto navštívi mobilnú ambulanciu si bude môcť dňa 7.6. 2016 na námestí na Levočskej ul. č. 36. priamo na mieste nechať vyšetriť svoje žily. K dispozícii budú odborníci, ktorí v čase od 9:00 h do 18:00 h ponúknu návštevníkom nielen poradenstvo a pomoc, ale aj odporúčania týkajúce sa liečby chronického žilového ochorenia, zdarma diagnostikujú, vyšetria a poradia ako správne postupovať pri liečbe chronického žilového ochorenia. Road show odštartovalo v apríli a potrvá až do konca júna, mobilná ambulancia ide naprieč Slovenskom a zastaví až v 46 mestách.

Okrem ambulancie bude pre všetkých pripravená nafúknutá gigantická maketa žily, ktorej vnútrom sa bude dať prejsť, a ktorá poskytne záujemcom množstvo informácii o tomto ochorení. Bonusom pre tento rok bude aj súťaž, do ktorej sa môže zapojiť každý návštevník. Počas 46 dni roadshow ma možnosť každý deň, jeden vyžrebovaný výherca vyhrať poukaz v hodnote 50 € na športovú obuv.

Chronické žilové ochorenie sprevádzajú mýty, mnohí si ho „liečia“ doma

Jablčný ocot, pohánka, zelené paradajky, cesnakový extrakt, kapustné listy, detské mydlo s ovčím mliekom, bravčová masť a dokonca údená slanina(!) - tým všetkým sa ľudia na Slovensku pokúšajú sami liečiť kŕčové žily. Prikladanie rôznych obkladov a extraktov však toto ochorenie nevylieči, naopak, môže ho zhoršiť. Takáto “liečba“, najmä pri otvorených ranách, môže spôsobiť vážnu infekciu a dokonca aj celkovú otravu organizmu!

Chronické žilové ochorenie nie sú iba kŕče, pocit ťažkých či bolestivých nôh alebo estetický problém. Ide o chronický zápalový proces, ktorý treba liečiť od prvých príznakov liekom - venofarmakom a kompresívnymi pančuchami. Už pri počiatočných ťažkostiach preto treba vždy navštíviť lekára – všeobecného lekára pre dospelých alebo špecialistu (angiológa, cievneho chirurga), ktorý zistí rozsah ochorenia a určí vhodnú liečbu. Inak sa ťažkosti zvýraznia, môže narásť počet a veľkosť varixov a hrozí nepríjemný, bolestivý otvorený vred predkolenia. Odďaľovaním vyšetrenia a správneho liečenia sa vystavujeme zbytočnému riziku. Ak nám však bolesti, kŕče, nepokojné, ťažké a unavené nohy príliš nekomplikujú život, zvykneme tento problém zľahčovať. Ignorujeme ho, alebo sa „liečime“ sami rôznymi výživovými doplnkami, mastičkami, obkladmi či spomínanými „babskými receptami“. Nemáme čas ísť k lekárovi, ťažkosti pripisujeme svojmu náročnému zamestnaniu, veku či hmotnosti. S chronickým žilovým ochorením sa spája aj viacero mýtov-napríklad, že po operácii kŕčových žíl sa nové varixy už nikdy neobjavia, alebo že odstránená časť žily bude človeku „chýbať“. Niektorí ľudia trpiaci kŕčovými žilami sa vyhýbajú pravidelnému pohybu, aby si ochorenie „nezhoršili“. Mnohé ženy zase denne trápia svoje choré žily na nohách nosením topánok s vysokými opätkami. Utešujú sa tým, že majú napriek problémom hladké lýtka, bez vystúpených žíl. Nohy spočiatku môžu byť zvonku pekné, bez akýchkoľvek príznakov poškodenia žilového systému. Počiatočné štádium môže byť úplne bez vonkajších prejavov, prípadne sa na nohách môžu objaviť fialovo-modré drobné žilky, či pavučinovité výraznejšie podkožné žilky. Viditeľné znaky ochorenia na nohách môžu byť klamlivé. Vôbec nemusia zodpovedať stavu hlbokých žíl. Niektorí ľudia majú len mierne symptómy - opuchy nôh či bolesti, ale majú už vážne postihnutý žilový systém. Naopak, ani viditeľné veľké "kŕčové žily" nemusia spôsobovať žiadne ťažkosti.

Chronické žilové ochorenie (CHŽO) je zápalové, postupne sa rozvíjajúce ochorenie. Charakterizujú to rôznorodé chorobné stavy žíl dolných končatín. Ich pôvodnou príčinou je poškodenie žilovej steny. Liečba musí byť komplexná a celoživotná. Okrem správnej životosprávy a fyzikálnej liečby sa používa kompresívna terapia, medikamentózna terapia – liečba venofarmakom, sklerotizačná a chirurgická terapia. Ak sú prítomné kŕčové žily, treba ich vždy čo najskôr sklerotizačne či chirurgicky ošetriť, inak sa ochorenie môže skomplikovať. V metodickom pokyne pre liečbu chronického žilového ochorenia sa uvádza viac liekov. S najvyšším stupňom odporúčania (1B) liek na lekársky predpis, ktorý obsahuje mikronizovaný diosmín s hesperidínom, zvyšuje venózny tonus, zlepšuje lymfatickú drenáž a chráni makro a mikrocirkuláciu krvi. Pôsobí proti zápalovému procesu v chlopniach žíl, v stenách žíl a žilových kapilár počas chronického venózneho ochorenia, čím bráni progresii ochorenia do závažnejších štádií .

Viac na: www.opuchnutenohy.sk

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK