Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Celkovo 42 dobrovoľných darcov krvi v Prešove darovalo 19 litrov životodarnej tekutiny

Dovedna 51 ľudí, z toho 12 zamestnancov Kauflandu, prejavilo v utorok 14. júna v prešovskom Divadle J. Záborského záujem o dobrovoľné darcovstvo krvi.

Kaufland darcovia

Až 42 z nich sa napokon aj mohlo zapojiť do Letnej divadelnej kvapky krvi s Kauflandom. Počas mobilného odberu, ktorý pripravil Kaufland v spolupráci so Slovenským Červeným krížom, Národnou transfúznou službou SR, Prešovským samosprávnym krajom, Divadlom Jonáša Záborského a pod záštitou mesta Prešov darovali ochotní darcovia 19 litrov životodarnej tekutiny. Z celkového počtu darcov bolo 14 prvodarcov, medzi nimi aj prešovská herečka Silvia Donová.

Cieľom dlhodobej spolupráce spoločnosti Kaufland Slovenská republika so Slovenským Červeným krížom je okrem organizovania bezpríspevkového darovania krvi zamestnancami aj oslovovanie a motivácia ďalších spoločností a verejnosti na zapojenie do týchto aktivít. Aj preto bola pred odberom krvi realizovaná informačná kampaň formou vyvesenia plagátov v divadle, v  meste, v mestskej hromadnej doprave, pozvánky v reklamných novinách spoločnosti Kaufland, na sociálnych sieťach, v regionálnych aj celoslovenských médiách, ale aj priamym oslovením najväčších firiem pôsobiacich v prešovskom regióne. Vďaka tomu prví darcovia čakali pred divadlom už pred ôsmou, odberu krvi sa zúčastnilo pomerne veľa mladých ľudí, nechýbali mamičky s deťmi a jednoznačne najstaršou darkyňou bola 60-ročná pani, ktorá dostala v roku 1987 pri pôrode transfúziu a krv chodieva darovať preto, aby túto pomoc niekomu oplatila.

„Darujem krv už od svojich 18 rokov a plánujem v tom pokračovať aj naďalej. U nás v rodine je to bežná vec – otec má diamantovú plaketu, sestra je lekárka, takže som ani nikdy neuvažovala inak. Navyše nás v tejto aktivite podporuje aj zamestnávateľ, “ uviedla Františka Galliková, z predajne Kaufland v Kežmarku, ktorá je držiteľkou bronzovej Jánskeho plakety.

Do odberu krvi sa zapojili aj ďalší zamestnanci Kauflandu z predajní v Kežmarku,  Poprade, Bardejove a Prešove. Nechýbali ani herci Divadla J. Záborského v Prešove – Michal Novodomský, ktorý prišiel darcov pozdraviť aj so svojou malou dcérkou, herečka Slavomíra Fulínová a Silvia Donová, ktorá sa rozhodla darovať krv pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi po prvýkrát: „Prečo práve teraz? Teší ma pomáhať druhým a dúfam, že tento skutok niekomu naozaj pomôže“. Podporiť dobrovoľných darcov krvi prišli aj podpredsedovia Prešovského samosprávneho kraja Radoslav Čuha a Peter Obrimčák.

Slovenský Červený kríž a jeho dobrovoľníci zabezpečili počas odberu krvi i ukážky poskytovania prvej pomoci.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK