PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/15780/vyhlasenie_primatorky_andrey_turcanovej_kpriebehu_mestskeho_zastupitelstva_mesta_presov_zo_dna_16-6-2016.html

Vyhlásenie primátorky Andrey Turčanovej k priebehu Mestského zastupiteľstva mesta Prešov zo dňa 16.6.2016

„Udalosti na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva považujem za neštandardné.“

Primátorka Prešova Andrea Turčanová: Zastávam názor, že na komunálnej úrovni, v samospráve, by nemali byť rozhodujúce stranícke farby či počet poslaneckých klubov, ale záujem nášho občana, ktorý by mal byt nadradený nad akékoľvek politické čí mocenské hry. Žiaľ, včerajšok nebol toho dôkazom a zastupiteľstvo ukázalo, aké sú priority jednotlivých poslancov.

Neschválením dôležitého programu rokovania v prospech občanov Prešova o závažných témach, môže mať nie priaznivé následky pre rozvoj mesta:
- dotácie v sociálnej oblasti určené pomôcť tým, ktorí sú na túto pomoc odkázaní,
- VZN o nakladaní s odpadmi, kedy mesto, pri jeho neschválení, porušuje zákon,
- záverečný účet mesta, ktorý, ak nebude schválený, mestu hrozí pokuta,
- návrh Zmluvy o financovaní medzi Európskou investičnou bankou a mestom, kde ide o dôležitú medzinárodnú zmluvu pre rozvoj Prešova,
- významné majetkové prevody, ako prenájom zimného štadióna, kde môže byť ohrozená blížiaca sa sezóna,
- schválenie kúpy pozemkov za účelom rekonštrukcie futbalového štadióna pre 1. FC Tatran, ktorí čerstvo postúpili do 1. ligy,
- a mnoho ďalších dôležitých bodov pre ďalší chod mesta.

Ak poslanec MsZ a predseda poslaneckého klubu Lepší Prešov Ján Ahlers pred médiami vyhlásil, že „hlasovania o programe sa zdržali najmä preto, lebo ich na stole čakala kôpka materiálov, s  ktorými neboli vopred oboznámení, “ nehovorí pravdu. Program bol prerokovaný a odsúhlasený v mestskej rade dňa 13. júna1. „Na stôl“, ako to bolo pomenované, boli do programu zaradené tri poslanecké návrhy predložené poslancom Ďurišinom, doplnené návrhy na zmenu uznesení, ktoré vzišli z pondelkovej mestskej rady a výsledok OVS na prenájom zimného štadióna, na základe požiadavky klubu SMER-SD, nezávislí poslanci2.
Je asi potrebné pripomínať, že poslanec aj primátorka, ako volení predstavitelia v meste, zastupujú svojich voličov, obyvateľov nášho mesta a naša práca by mala byt tomuto základnému účelu podriadená. Predseda nového klubu sa včera vyjadril: "chceme podporiť primátorku aj každý dobrý návrh v zastupiteľstve, " preto všetkých členov tohto klubu, ako aj celé zastupiteľstvo vyzývam, aby nebojkotovali základné procesy zastupiteľského orgánu.
Tu už nejde o hru na víťazov a porazených. Som otvorená slušným rokovaniam či konštruktívnemu vyjednávaniu, ale za týchto podmienok, ktoré sa tu snažia niektorí nastoliť, bude jediným porazeným, žiaľ, naše mesto a jeho obyvatelia.

 
20.6.2016 | Autor: Veronika Kmetóny Gazdová | Samospráva | čítané: 4294 krát