Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Silná dramaturgia a domáci reprezent - Dobrý festival bol tohto roku skutočne od Prešovčanov pre Prešovčanov

Už po deviaty krát sa Prešovom niesli tóny toho najlepšieho čo slovenská hudobná scéna ponúka. Dobrý festival otvoril brány prírodného kúpaliska Delňa minulý víkend. V piatok a sobotu sa tu postupne predstavili staré pecky slovenskej muziky aj nastupujúca generácia.

Piatkové dusno vyhnalo z kancelárií už veľmi skoro mnohých Prešovčanov. A kým veľké mená prvého dňa na Delni ešte len čakali na svoj čas, už prvý účinkujúci hlavného pódia predznamenal kvalitu a profesionalitu na vysokej úrovni.

Poddukelský umelecký ľudový súbor patrí desaťročia medzi špičku minimálne v strednej Európe a dokázali to aj na hlavnom pódiu v Prešove. V skvelej show ich nezastavil ani silný vietor či výpadok prúdu a tak sme si užili pod júnovým slnkom tradíciu a folklór na svetovej úrovni.

Po nich nastúpila na najväčšom stage-i ďalšia legenda Žobráci. Ešte pred nimi sa predstavil so svojím projektom na rockovom pódiu Robo Mikla, ktorý otvoril svoj koncert silnou hudobnou kritikou práve na pomery v domácej kultúre.

V tom čase sa na Šariš Dobrá hudba pódiu chystala na svoj koncert nová pecka z domácej kuchyne. Prešovský Jim Morrison, jeden z najlepších súčasných gitaristov a legenda z formátu Chiki liki tu-a Ľuboslav Petruška tu po boku skvelých prešovských muzikantov, Rada Hanzela, Petra Horvátha a Tomáša Urbana rozbúchal nejedno srdce rock’n’rollových slečien. Satin Lead to je „pure one hundred percent rock’enroll“. Zazneli pecky ako Down at the bottom aj ešte nevydané skladby a napriek nepriazni techniky, ktorá opäť robila problémy odpálili skvelú show. Petruška opäť raz potvrdil, že je zárukou kvality.

To však už na hlavné pódium vyšiel maestro slovenskej hudby, žijúca legenda, „ten čo hrával s Jarom“. Richard Müller už dávno nie je ten mladý lámač sŕdc kultúry chtivých dievčat a žien, no svoje kvality a najmä fantastických muzikantov, konkrétne Peter Makuljak (gitara), Martin Gašpar (basgitara), Michal Žáček (dychy), Matej Benko (kláves), Juraj Kuchárek (bicie), naplno predviedol aj v Prešove. Odzneli najväčšie hity a Rišo nezabudol ani na legendárny Banket. Hitovku „Prečo vy, ľudia 20. storočia“ s ním spievala celá Delňa, čo, ako poznamenal, ani sám nečakal.

Prvý deň festivalu na prime stage uzatvorili veľkí páni prešovskej muziky. Tomáš Višňovský jeho brat Martin a samozrejme Ľuboslav Petruška, inak povedané, Chiki liki tu-a. Skvelý koncert, skvelá atmosféra, skvelé hity a po rokoch sľubov z Ľubových úst a príhod z veľkých metalových koncertov sme sa jedného v podobe prídavku „Poďme všetci“ alebo ľudovo známeho ako Metalisti dostali. Skutočná metalová „podívaná“ s nadsázkou vlastnou práve pre jeden z najúspešnejších alternatívnych projektov Slovenska.

Ešte pred nimi nás však neskutočne zaskočil iný projekt. Ojedinelosť sama o sebe, vždy nečakané obsadenie a ešte netradičnejšie miesta. To je dnes už podpisom prešovskej reggae bandy N3O Akustika. Nič dlžní tejto povesti nezostali ani minulý víkend. Ako jediná kapela sa totiž predstavila v tanečnom stane pod dramaturgickou taktovkou Petra Migaša, ktorý si takto ukoristil najmladšiu no najžiarivejšiu perlu Šariša.

Okrem tradičných tvárí tohto projektu sa po prvý krát predstavili na domácej pôde s novým vokalistom a MC Stanom Rusynom a dychmi doplnenenými okrem Jakuba Slávika na lesnom rohu o trombonistu Gregora Chalupeckého. Neuveriteľná tancovačka od prvého tónu vyvrcholila novou peckou Pridaj sa k nám, ktoré okrem frontmana Paľa Kovaľa spievalo aj približne dvojtisícové publikum stanu. N3O Akustika opäť potvrdila, že patrí medzi špičku už dnes a to najlepšie od nej ešte len príde.

Prvý deň potvrdil a podtrhol, že Dobrý festival patrí medzi špičku kultúry východného Slovenska a zostáva len veriť, že aj budúce ročníky sa hlavný organizátor Miro Tásler rozhodne robiť tam kde táto párty patrí, v Prešove.

Už zajtra report z druhého dňa festivalu.

Text: Matúš Nakata (facebook.com/PnakPR)
Foto: Ľuboš Anguš

Súvisiace články
21.6.2016 Silná dramaturgia a domáci reprezent. Sobotný program za tým z prvého dňa nezaostal. 19.6.2016 Foto: Dobrý festival 2016 - sobota 18.6. 18.6.2016 Foto: Dobrý festival 2016 - piatok 17.6.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK