PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/15789/vsade_dobre-_doma_najlepsie_-_slovensko_icesko_budu_hitom_tejto_sezony.html

Všade dobre, doma najlepšie - Slovensko i Česko budú hitom tejto sezóny

Všetky prieskumy ukazujú, že väčšina Slovákov a Čechov sa chystá stráviť tohtoročnú letnú dovolenku v domácich destináciách, resp. v susednej republike s ktorou kedysi tvorili spoločný celok.

Mnohí ani nevnímajú, že ide o iný štát - neexistuje tu jazyková bariéra, hraničné kontroly, mentalita, zvyky a chute sú tu podobné. Pre obyvateľov Česka sú Tatry , , naše“ a Praha, Luhačovice, či Karlove Vary zasa lákajú Slovákov ako symboly spoločnej minulosti a znovuobjavenej radosti z blízkeho zahraničia. Nemenej lákavými, ale menej poznanými destináciami sú však aj Slovenský raj, či pamiatka UNESCO-mesto Bardejov, Bardejovské kúpele a ich okolie. Dlhoročným magnetom cestovného ruchu sú i Bojnice s čarokrásnym zámkom a najväčšou ZOO na Slovensku.

Zoberte deti do Vysokých a Nízkych Tatier do niektorého z hotelov siete Sorea (všetky väčšie majú svoje wellness). Zaslúžený relax,  luxus a kus histórie v prostredí zámku si zas môžete dopriať v hoteli The Grand Vígľaš****. Alebo navštívte wellness zariadenia v Bardejovských kúpeľoch, v moravských Kúpeľoch Luhačovice, či v zariadeniach kúpeľnej spoločnosti Bohemia-lázně, a. s. , v Karlových Varoch. Pri poznávaní krás stovežatej matičky Prahy vás poteší pohodlie a luxus hotelovej siete Sivek Hotels.

Väčšina notoricky známych destinácií určite nesklame, ale čo tak nájsť nový kút Slovenska, kde ste ešte doteraz neboli, alebo už dávno neboli? Kto chce zažiť neošúchanú krásu a objaviť majstrovské umelecké diela, ale aj relax vo výnimočnom prírodnom prostredí, mal by navštíviť mesto Bardejov a Bardejovské kúpele. Severovýchod Slovenska ukrýva prekvapenia a skvosty,  aké nemajú obdobu ani v tých najvyhlásenejších turistických a dovolenkových destináciách. Mesto Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska a Bardejovské kúpele sú oázou oddychu plnou architektonických skvostov, ktorú si užila aj cisárovná Sisi.

Na propagácii tohto výnimočného kúta Slovenska pracuje aj Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) "ŠARIŠ"- BARDEJOV. Bardejov je historické mesto zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Najvzácnejšou časťou mesta je Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Nemenej významné a zaujímavé je aj opevnenie mesta. Fortifikačný systém Bardejova patrí k najdokonalejším a najzachovalejším opevneniam miest v Európe. Ozdobou mesta je aj františkánsky kláštor s kostolom sv. Jána Krstiteľa, židovské suburbium a zrekonštruovaný park s fontánou pri hradbách na ulici Dlhý rad. Veľmi obľúbený je Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch - zameraný na mimoprodukčné funkcie lesa. Navštevovaný je aj Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch, či zachovaných 7 gréckokatolíckych a 1 rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Turisti si prídu na svoje v obci Zborov známej hradom Zborov-Makovica. V obci je aj vojenský cintorín z 1. sv. vojny, pamätník z 1. sv. vojny venovaný 28. pražského pluku a vojenský cintorín z 2. sv. vojny.

Bardejovské kúpele - nachádzajú sa 5 km od Bardejova. Patria k najobľúbenejším, najnavštevovanejším a počtom lôžok k trom najväčším slovenským kúpeľom. Zároveň sa hrdia tým, že patria medzi najstaršie kúpele s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb. Vychutnávala si ich na liečení v roku 1895 manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, zvaná Sisi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleóna (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského. Medzi najdôležitejšie podujatia kúpeľov budú v tomto roku patriť: 62. ročník Medzinárodného hudobného leta (27. 06. do 29. 08. 2016), 13. ročník Bardejovských Kúpeľných dní 10. 07. 2016, pravidelné koncerty klasickej hudby a 13. ročník Alžbetínskeho dňa 21. 08. 2016 na počesť cisárovnej Sisi.

Zo všetkých slovenských kúpeľov majú Bardejovské najširšie indikačné zameranie. Liečia sa tu onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia. Návštevníci majú k dispozícii dobrú kuchyňu so švédskymi stolmi, pekné výhľady na kúpeľné domy,  posedenie v rozľahlom parku, či prechádzky po okolitých horách.

Okrem kultúrno-spoločenských akcií je areál Bardejovských kúpeľov každý deň otvorený pre širokú verejnosť. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov a v lete je otvorené aj vonkajšie kúpalisko. Väčšie Wellness SPA - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie (bez plaveckého bazénu) je v hoteli Alexander. V komplexe Wellness Spa je možné využiť denne bazén v čase 11.00-21.00 h. a saunový svet v čase 13.00-21.00 h. V stredu až nedeľu sú prístupné aj fitness, masáže a solárium. V hoteli Alexander je k dispozícii v stredu až nedeľu od 13.00 do 20.30 hod. whirlpool,  fínska a parná sauna,  ochladzovací bazén,  prívalová sprcha,  tropická a masážna sprcha,  tepidárium, fitness, masáže.

Vynikajúce ceny a prírodnú romantiku ponúka rodinný Penzión Pod Guglom je situovaný priamo pod lesom na okraji obce Mlynky, na juhu národného parku Slovenský raj,  neďaleko obce Dedinky a priehrady Palcmanská Maša. Svojou polohou a ponúkanými možnosťami sú Mlynky a ich okolie ideálnym miestom pre trávenie aktívnej dovolenky počas celého roka tak pre dospelých ako aj deti. Slovenský raj je horské pásmo na východnom Slovensku v oblasti Spiša. Považuje sa za jednu z najkrajších prírodných oblastí Slovenska. Leží v severovýchodnej časti Slovenského Rudohoria a juhovýchodnej časti Fatransko-tatranskej oblasti. Oblasti horského pásma chráni Národný park Slovenský raj, ktorý je jedným z deviatich národných parkov na Slovensku.

Každý si určite vyberie zo širokej letnej ponuky najväčšej hotelovej siete na Slovensku SOREA, ktorá má svoje zariadenia po celom Slovensku. K dispozícii sú zvýhodnené pobyty pre rodiny s deťmi, seniorov i aktívnych športovcov, spolu s bohatým programom. Seniori si môžu dopriať zaslúžený oddych aj so štátnou účelovou dotáciou pre dôchodcov. Športoví nadšenci zase majú možnosť využiť cyklotrasy v okolí hotelov SOREA a objavovať krásy slovenských hôr či okolie hlavného mesta. Víkendový wellness relax a Relax pohoda čaká návštevníkov v Hoteli SOREA*** TRIGAN na Štrbskom Plese. Pre milovníkov turistiky sú najatraktívnejšími Vysoké Tatry. Priamo pri lanovke na Skalnaté Pleso, s prestupom na lanovku na Lomnický štít, je zrekonštruovaný Hotel SOREA URÁN*** v centre Tatranskej Lomnice. V Hoteli SOREA TITRIS***, tiež v Tatranskej Lomnici, sa deti môžu zabaviť na 36 metrovom tobogane v AQUA RELAX centre a dospelí si užiť vodné atrakcie, masážne trysky, bohatý animačný program, hudobné večery. Okrem Tatier sa teší veľkej obľube aj Liptov, kde sa okrem Hotela SOREA MÁJ nachádza aj Hotel SOREA SNP, situovaný v krásnej Demänovskej doline. Na leto ponúka cenovo zvýhodnený pobyt Prázdniny s horou zážitkov, ktorý je doplnený rôznymi hotelovými zľavovými bonusmi, zapožičaním športových potrieb, detským ihriskom a deti tiež dostanú brožúrku s mapou záhady draka Demiána. Pobyt si môžete oživiť masážou lávovými kameňmi, či škoricovým alebo rašelinovým zábalom. Do letnej ponuky Hotela SOREA ĎUMBIER v Liptovskom Jáne zas patrí týždeň fakultatívnych výletov po pamätihodnostiach Slovenska Môj slovenský týždeň zážitkov. V rámci neho získate 100% zľavu na vstup do expozície miniatúr kultúrnych pamiatok Minislovensko, ktorý je umiestnený od júla 2016 priamo pri hoteli. Na svoje si prídu rekreanti aj v ďalších zariadeniach SOREA po celom Slovensku. Stačí si len vybrať.
Možnosť stráviť nezabudnuteľný pobyt v renesančných, gotických a barokových priestoroch a zažiť tak autentickú historickú atmosféru života na zámku poskytuje zámocký hotel The Grand Vígľaš****. Spája v sebe historické prostredie, luxusné ubytovanie a prvotriedne služby. Hostia majú na výber zo siedmych kategórií ubytovania a oddýchnuť si môžu v hotelovom wellness centre. Vnútorné priestory zámku sú otvorené pre záujemcov so sprievodom a odborným výkladom v určených časoch.

Pre Slovákov sú atraktívne nielen domáce kúpele, ale radi navštevujú aj moravské Kúpele Luhačovice, ktoré aj tento rok očakávajú úspešnú sezónu a návštevnosť, ktorá sa ustálila v posledných dvoch rokoch na viac ako 33 000 klientov. Ročná návštevnosť hostí zo Slovenska sa vyšplhala na cca 2000. Návštevníkov čakajú rekonštruované ubytovacie kapacity a atraktívna kultúrna sezóna. Neoddeliteľnou súčasťou kúpeľných pobytov je vyplnenie voľného času. Kúpele vždy boli a zostali centrom spoločenského života a bohatého kultúrneho diania. Práve preto pripravujú v Kúpeľnom divadle celý rad relácií tak z dramatického, ako i hudobného žánru, ku ktorým patrí aj prestížny Festival Janáček a Luhačovice.

K najobľúbenejším pobytom sa radia predĺžené wellness víkendy, relaxačné pobyty, týždenné pre seniorov, ale aj klasické liečebné pobyty. Na kúpeľné pobyty je najobľúbenejší štvorhviezdičkový Jurkovičov dom a na wellness rovnako hotel Alexandria. Hotel Alexandria **** ponúka komfortné izby, reprezentačné priestory, atraktívne balíčky, profesionálny servis a špičkovú gastronómiu - všetko pod jednou strechou. Ďalej má wi-fi pripojenie, bazén, saunový svet, fitness centrum, kúpeľné a wellness procedúry. K dispozícii sú Francúzska reštaurácia a Night Club s kapacitou až 80 osôb.

V Luhačoviciach sa dá príjemne stráviť deň prechádzkami, posedením vo vynovenom kúpeľnom parku, ochutnávaním tunajších svetoznámych minerálnych vôd na čele s Vincentkou a obdivovaním rozprávkovo krásnych stavieb v štýle ľudovej secesie, ktoré tu po sebe zanechal najvýznamnejší slovenský architekt Dušan Jurkovič. Luhačovice sú po ceste vzdialené iba 25 km od hraničného prechodu Drietoma - Starý Hrozenkov,  54 km od Trenčína a 165 km od Bratislavy. Z pobytu v kúpeľoch je zvykom si voziť darčeky a suveníry. Najčastejšie si návštevníci vozia domov kúpeľné oplátky a z Karlových Varov aj 13. prameň - Becherovku. Najviac originálnych suvenírov si však môžu priviezť z Luhačovíc. K obľúbenému bylinnému likéru Luhačovická bylinná a minerálnej vode Vincentka vo fľašiach a výrobkov na jej báze, pribudla od 8. mája 2016 aj ďalšia luhačovická rarita - unikátny kúpeľný pohárik Nectarium.

Výnimočnosť a atraktivitu Karlových Varov tento rok umocňujú aj akcie k 700. výročiu narodenia Karla IV. Bohatý kultúrny program, nádherná architektúra, krásy okolitej prírody, jedinečné liečivé pramene, spolu s priaznivými cenami urobili z Karlových Varov v tohtoročnej sezóne jednu z najatraktívnejších destinácií pre strávenie dovolenky. Karlove Vary sú známe vďaka najväčšej koncentrácii liečivých prameňov na svete. Nájdete tu 206 hotelov, 15 prameňov na 7 kolonádach, 48 procedúr, 22 prechádzok. V dnešnej dobe majú Karlove Vary 5 (niekedy sa uvádza 7) kúpeľných kolonád, v ktorých je verejnosti karlovarská minerálna voda prístupná v 15 prameňoch. Základom tradície karlovarskej kúpeľnej liečby je neopakovateľný a jedinečný prírodný zdroj - minerálna voda, ktorej liečebné účinky sú preverené storočnou praxou. Okrem minerálnej vody sa na liečbu používa aj oxid uhličitý a rašelina z náleziska neďaleko Karlových Varov. Jedna z popredných kúpeľných spoločností Bohemia-lázně, a. s. , Karlove Vary zaznamenáva v posledných mesiacoch nárast záujmu domácich, ale aj slovenských klientov o pobyty a očakáva, že v lete bude mať kapacity plne vyťažené. Prispievajú k tomu vynikajúce ceny za ubytovanie aj s procedúrami, ktoré v medzisezóne začínajú už od cca 47 eur (1 250 Kč) na deň. Už od tejto ceny môžu záujemcovia absolvovať okrem klasických liečebných pobytov aj niekoľkodňové wellness, relaxačné, rehabilitačné a regeneračné pobyty.

Ak by ste chceli stráviť leto v Prahe, najlepšou základňou bude sieť hotelov SIVEK HOTELS. V ponuke sú pražské hotely Kampa Stará Zbrojnice****, William ***+, Melantrich*** a Harmony***. Pre návštevníkov má spoločnosť bohatý sprievodný program s atrakciami a exkurziami. V ponuke sú napríklad poznávacie balíky Židovská Praha, Praha stovežatá, Praha po stopách rytierov, Prehliadka pivovaru Plzeň, Kutná Hora-mesto Unesco, Karlštejn a iné.

 
22.6.2016 | Pridal: Redakcia PIS | Tip na výlet | čítané: 3214 krát