PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/15797/delna_sa_napusta.html

Delňa sa napúšťa

V týchto chvíľach sa začína s napúšťaním obľúbenej Delne. Táto prešovská vodná nádrž sa tak plnými obrátkami pripravuje na letnú sezónu.

Sezóna sa tak, čo nevidieť, môže začať. Po záverečných čistiacich prácach a naplnení technologickej prednádrže Rusalka, sa v týchto chvíľach už začína aj s napĺňaním hlavnej nádrže na Delni hygienizovanou vodou. Po rokoch by sa tak na Delni malo dať bezpečne kúpať.

Doposiaľ už bola nádrž vyčistená od bahenných nánosov, utesnilo sa dno nádrže škárovaním a opravili sa aj rozbité panely. Vyčistený bol aj prítokový kanál a technologická prednádrž Rusalka, v ktorej sa voda upravuje.

Úprava vody sa realizuje prostredníctvom technológie inštalovanej profesorom Ing. Blahoslavom Maršálkom, CSc. vedúcim oddelenia Experimentální fykologie a ekotoxikologie Botanického ústavu Akademie vied ČR, ktorý s mestom Prešov už dlhšie spolupracuje.

Technológia spočíva v dávkovačoch síranu železitého, ktorý sa používa vo vodárňach na úpravu pitnej vody. V kombinácii s vápenným mliekom ide o látku používanú na dezinfekciu vody už v rímskych dobách. Následne sa voda dezinfikuje ionizáciou.

Už zajtra areál Delne hostí všetkých mladých nádejných „saganovcov“ v rámci podujatia Tour Petra Sagana. S oficiálnym otvorením letnej sezóny na Delni sa ráta so začiatkom letných prázdnin.

 
24.6.2016 | Autor: Veronika Kmetóny Gazdová | Kultúra a voľný čas | čítané: 2607 krát