Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

FHE: Letný špeciál 2016

Horúce leto začína a my sme sa rozhodli poňať tento diel FHE netradične. Po čitateľskom úspechu minulého hesla folklórnej skupiny to bude pozvánka na letný špeciál na ľudovú nôtu, i na každotýždennú recenziu.

Týždenník Prešovské noviny bude počnúc najbližším číslom prinášať každý týždeň nový Letný špeciál, ktorého súčasťou bude nový seriál na ľudovú nôtu. Takisto nebude chýbať, tak ako vlani, ani úspešný seriál recenzií (najčítanejší boli IMT Smile). Medzi nimi budú aj recenzie prešovských interpretov.

Viac:
http://presov.korzar.sme.sk/c/8206391/presovske-noviny-prinasaju-novy-serial-na-ludovu-notu.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/8206393/v-kazdom-cisle-presovskych-novin-najdete-odteraz-novu-recenziu.html

Info z Prešovských novín o osude nahrávok recenzovaných vlani:

Letné čítanie v našom týždenníku spestria hudobné recenzie. Nadväzujeme na úspešnú minuloročnú sériu. Aké sú osudy recenzovaných titulov z vlaňajška?

Vlani pripravili počas letných mesiacov Prešovské noviny a web korzar.sk sériu hudobných recenzií. Na úspešnú premiéru nadviažu toto leto týždenníky MY na východnom Slovensku.
Ktoré albumy sa do – čisto subjektívneho – výberu dostanú, zatiaľ ostáva ako prekvapenie.
Môžeme sa však ohliadnuť za minulým ročníkom, aký osud stihol recenzované tituly. Môžeme smelo konštatovať, že zaujímavý. Začali sme od Adama.

Album Adama Ďuricu Mandolína mal nábeh stať sa hitom a tak sa aj stalo. Mandolína vyšla aj na klasickej platni, predávala sa výborne a Adam ju podporil úspešnou šnúrou.
V recenzii sme napísali, že Mandolína nie je len zbierka singlov. Napokon sa stala práve ňou, skoro každá skladba sa uchytila v éteri. Výnimka je najlepšia pieseň platne Trest smrti. Tá sa singlom nestala, ale ono to tak býva, že subjektívny vkus sa od masového líši a nie vždy uspeje kvalita.

ČeskosLOVEnsko je sólový album Davida Kollera, za ktorý bral jeho tvorca – i slovenská textárka Mirka Ábelová – jednu cenu za druhou. Potvrdili sa teda slová z našej recenzie, že je to horúci kandidát na Album roka. Aj túto cenu získal. Takisto sa potvrdil tip na singel. Recidiva, podporená sugestívnym klipom, sa stala hitom.
A subjektívne za náš web môžeme povedať, že spomedzi seriálu recenzií bola práve táto najúspešnejšia v spoplatnenej sekcii.
Z iného súdka, i keď tiež úspešná v „piane“, bola recenzia na vinylovú reedíciu legendárnej platne Davovej psychózy Antropofóbia. Išlo o menšinovú záležitosť, no svojich čitateľov si našla.

Najviac ich ale mal niekto iný. Ivan Tásler, IMT Smile a album Na ceste 1979. Najčítanejšia recenzia opisovala album, ku ktorému niet veľmi čo dodať, táto kapela je záruka kvality.
Skôr náš teší iné, a to, že ďalším singlom z „cesty“ sa stal reggae song Iné to už nebude, ktorý evokuje rané časy tejto kapely.

V rámci seriálu letných recenzií sme predstavili aj skutočnú lahôdku. Album Komara od rovnomennej kapely, ktorú založili Prešovčan David Kollár s bubeníkom legendárnych King Crimson Patom Mastelottom a trubkárom Paolom Rainerim.
To je veľká vec, nielen na slovenské pomery a aj tu nám to dôjde až neskôr, čo sa to vlastne stalo a o aký medzinárodný úspech ide.
Zatiaľ stále nevieme, čo máme doma. No keď sme napísali, že sme zvedaví, aké ohlasy bude mať album (medzičasom vyšiel aj na vinyle) vo svete, podarilo sa nám trafiť klinec po hlavičke. Skutočne sa objavili recenzie z celého sveta (veľké meno robí svoje) a väčšinou neskrývajú nadšenie.
Z rovnakého a zároveň úplne iného súdka je 2CD Chór vážskych muzikantov (CHVM) – Bordell a Modré auto – Déjá vu. Ide o nový počin legendy alternatívnej scény z Trenčína. V tomto sú na jednej lodi s Komarou (vieme tiež, že sa navzájom „môžu“), zároveň sú títo učitelia Bez ladu a skladu na Slovensku prakticky úplne neznámi.
Na kvalite im to neuberá. Zaujímavosť je, že v týchto dňoch finišuje príprava vinylovej LP z tohto materiálu, ktorý aj tým potvrdil svoju životaschopnosť.

A do tretice z alternatívneho súdka, ale zároveň niečo, čo je prijateľné aj široké publikum. Chiki liki tu-a a ich novinka Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. Po Táslerovcoch to bol druhý najčítanejší článok našej letnej série.
V Prešove sú Chiki liki v podstate mainstream a cédečko jednoznačne zaujalo. Dokonca aj bratislavskú kaviareň.
Chiki liki tu-a sa za tento album stali držiteľmi RadioHeads Award (cien Rádia_FM) za Album roka. Slová chvály z recenzie sa teda potvrdili aj touto formou.
Začali sme od Adama, skončili sme pri Zetku. Zet-eN-Cé. Znouzectnost, plzenskí bardi a ich album Beat simplicitas.
Išlo o počin trochu staršieho dáta, ktorý neskôr vyšiel aj na vinyle (ten je dnes vypredaný), ale nedalo nám nepredstaviť našim čitateľom túto dlhoročnú, ale na Slovensku pomerne málo známu partičku.
Sme radi, aké osudy napísali recenzované tituly a tešíme sa na novú sériu letných recenzií, ktorú začíname na stránkach týždenníka už od nasledujúceho čísla.

Čítajte viac: http://presov.korzar.sme.sk/c/8206393/v-kazdom-cisle-presovskych-novin-najdete-odteraz-novu-recenziu.html#ixzz4Cfl4tShn

Info z Prešovských novín o novom letnom seriáli na ľudovú nôtu:

Náš týždenník štartuje miniseriál na ľudovú nôtu. Počas celého leta budeme zverejňovať rôzne zaujímavosti z oblasti folklóru.
Leto je synonymum nielen dovoleniek, oddychu a tepla, ale pre každého fanúšika ľudových tradícií aj čas najlepších akcií. Doslova čas folkloristov.

Chcete vedieť, kto z ľudových hudieb či spevákov má novinky, kde sa chystajú zaujímavé folklórne podujatia či na ktorých ste neboli a na budúci rok to musíte napraviť?
Aj to vám počas celého leta prezradia týždenníky MY na východnom Slovensku.

Začína sa sezóna folkloristov a milovníkov ľudovej hudby. Východná, Terchová, Detva. Celoslovensky známe folklórne festivaly, za ktorými však nepochybne nezaostávajú ani folklórne podujatia na Šariši, Spiši či Zemplíne.
Čo máme počas leta tu, u nás doma? Niektoré folklórne festivaly navštívime aj osobne a prinesieme vám zaujímavé reportáže i pohľad do ich histórie.

Spoločne budeme hľadať aj zaujímavých remeselníkov, ľudových spevákov, folklórne telesá či iných nositeľov tradícií.
A v neposlednom rade zas a znova pripomínať už stálice folklórnej scény, ktoré nepochybne poznajú i tí „nezainteresovaní“.
Takmer každý z nich prináša aj veľa kvalitnej produkcie na novodobých výdobytkoch techniky – pozrieme sa teda, aké sú nové CD nosiče ľudových interpretov, ktoré sú momentálne na trhu a oplatí sa vypočuť si ich.
Celé leto sa budete na stránkach našich novín stretávať s čriepkami ľudovej kultúry nášho regiónu v rámci letného folklórneho miniseriálu.

Čítajte viac: http://presov.korzar.sme.sk/c/8206391/presovske-noviny-prinasaju-novy-serial-na-ludovu-notu.html#ixzz4Cfkf5OOY

Úvodník k Letnému špeciálu: http://presov.korzar.sme.sk/c/8207348/cas-kratko-pred-prazdninami.html

Želáme príjemné leto, „výpadok“ hesiel v encyklopédii si vynahradíme a vykompenzujeme už v septembri...

Ilustračné foto: Prešovské noviny/Mária Pihuličová

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK