Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Parkovací systém pomôže Prešovčanom

Pripravované Všeobecne záväzné nariadenie mesta Prešov o parkovaní, ak ho poslanci mestského zastupiteľstva schvália, vnesie poriadok do tejto problémovej oblasti.

„Mojim cieľom je, aby obyvatelia s trvalým pobytom v Prešove mali zabezpečené k svojmu bytu parkovacie miesto pre jedno vlastné motorové vozidlo, “ pripomína primátorka Andrea Turčanová. Pripravovaný systém parkovania by mal teda predovšetkým pomôcť Prešovčanom, bývajúcim v bytových domoch a odbremeniť sídliská od nákladných a služobných vozidiel i od áut návštevníkov, ktorí do mesta prichádzajú. Pre tých bude vyčlenené iné parkovanie.

Po poriadku v parkovaní volajú aj samotní obyvatelia Prešova, hlavne z oblastí, ktoré sú denne zaťažované parkovaním vozidiel návštevníkov – v blízkostí úradov, nemocnice či zdravotníckych zariadení. Navrhujú ho aj obyvatelia sídlisk, ktoré pociťujú problémy s parkovaním. Aj to je dôvod prečo radnica pripravuje Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov o parkovaní, ktorého primárnym cieľom je práve zavedenie poriadku do tejto problematickej oblasti života v našom meste.

„Uvedomujeme si, že kapacita prešovských parkovísk v súčasnosti nepokrýva potreby všetkých vozidiel. Preto sme sa pustili do rozsiahleho budovania parkovacích miest - vo všetkých mestských častiach pribudne viac ako 1200 nových parkovacích miest a ďalšie stovky zrekonštruujeme na nevyhovujúcich plochách. Mnohé z nich sú už v súčasnosti rozostavané, “ zdôraznila primátorka.

Základnou zásadou, ktorú súčasné vedenie mesta pri prešovských parkoviskách presadzuje, je, že navrhovaný systém bude prevádzkovať mestská spoločnosť. Naďalej platí, že všetky peniaze získané z parkovania sa pritom budú investovať do jeho budovania, rozširovania a vylepšovania.

Pripomienky, ktoré doposiaľ v procese prípravy Všeobecne záväzného nariadenia o parkovaní prišli, boli zohľadnené a zapracované. Radnica navyše vytvorila aj špeciálnu mailovú adresu parkovanie@presov.sk, kam Prešovčania môžu smerovať svoje otázky týkajúce sa parkovania na území mesta. Záver procesu však bude patriť poslancom, ktorí budú rozhodovať o prijatí tohto dôležitého Všeobecne záväzného nariadenia.

Mohlo by Vás zaujímať
Zmena organizácie dopravy v Prešove počas uzávierky mosta na ulici Lesík delostrelcov
Mesto Prešov informuje všetkých účastníkov cestnej premávky o zmene organizácie dopravy v meste Prešov pre začínajúcu sa rekonštrukciu mosta na ulici Lesík delostrelcov od 16. marca 2024 od 5:00 hod.
Jarné prázdniny má aj prešovská MHD
Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. informuje cestujúcich, že od pondelka 26. februára do piatku 1. marca 2024 bude MHD v Prešove premávať v prázdninovom režime.
Cyklistický chodník a chodník pre peších na Rusínskej ulici budú uzavreté
Mesto Prešov informuje občanov o čiastočnej uzávierke cyklistického chodníka a chodníka pre peších na Rusínskej ulici. Pre rekonštrukciu mosta na ulici Lesík delostrelcov budú chodci a cyklisti presmerovaní na protismerný chodník.
Predajňa cestovných lístkov Družba bude dočasne zatvorená
Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. informuje cestujúcich, že predajňa cestovných lístkov Družba na Námestí Kráľovnej pokoja bude dočasne zatvorená.
Mesto sa púšťa do opráv predstaničných priestorov
V Prešove sa v pondelok 26. februára 2024 odštartuje očakávaná rekonštrukcia predstaničných priestorov. Mesto tak vyrieši problémy s presakovaním vody do podchodu, ktorý je dôležitým prepojením pre cestujúcu verejnosť. Opravy budú sprevádzať aj obmedzenia v doprave.
DPMP ruší dopravnú obsluhu závodu BOSCH
Parkovanie pri amfiteátri bude dočasne obmedzené
Mesto Prešov informuje vodičov, že v dňoch od 21. do 23. februára 2024 nebude možné zaparkovať na parkovisku pri amfiteátri.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK