PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16018/parkovaci_system_pomoze_presovcanom.html

Parkovací systém pomôže Prešovčanom

Pripravované Všeobecne záväzné nariadenie mesta Prešov o parkovaní, ak ho poslanci mestského zastupiteľstva schvália, vnesie poriadok do tejto problémovej oblasti.

„Mojim cieľom je, aby obyvatelia s trvalým pobytom v Prešove mali zabezpečené k svojmu bytu parkovacie miesto pre jedno vlastné motorové vozidlo, “ pripomína primátorka Andrea Turčanová. Pripravovaný systém parkovania by mal teda predovšetkým pomôcť Prešovčanom, bývajúcim v bytových domoch a odbremeniť sídliská od nákladných a služobných vozidiel i od áut návštevníkov, ktorí do mesta prichádzajú. Pre tých bude vyčlenené iné parkovanie.

Po poriadku v parkovaní volajú aj samotní obyvatelia Prešova, hlavne z oblastí, ktoré sú denne zaťažované parkovaním vozidiel návštevníkov – v blízkostí úradov, nemocnice či zdravotníckych zariadení. Navrhujú ho aj obyvatelia sídlisk, ktoré pociťujú problémy s parkovaním. Aj to je dôvod prečo radnica pripravuje Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov o parkovaní, ktorého primárnym cieľom je práve zavedenie poriadku do tejto problematickej oblasti života v našom meste.

„Uvedomujeme si, že kapacita prešovských parkovísk v súčasnosti nepokrýva potreby všetkých vozidiel. Preto sme sa pustili do rozsiahleho budovania parkovacích miest - vo všetkých mestských častiach pribudne viac ako 1200 nových parkovacích miest a ďalšie stovky zrekonštruujeme na nevyhovujúcich plochách. Mnohé z nich sú už v súčasnosti rozostavané, “ zdôraznila primátorka.

Základnou zásadou, ktorú súčasné vedenie mesta pri prešovských parkoviskách presadzuje, je, že navrhovaný systém bude prevádzkovať mestská spoločnosť. Naďalej platí, že všetky peniaze získané z parkovania sa pritom budú investovať do jeho budovania, rozširovania a vylepšovania.

Pripomienky, ktoré doposiaľ v procese prípravy Všeobecne záväzného nariadenia o parkovaní prišli, boli zohľadnené a zapracované. Radnica navyše vytvorila aj špeciálnu mailovú adresu parkovanie@presov.sk, kam Prešovčania môžu smerovať svoje otázky týkajúce sa parkovania na území mesta. Záver procesu však bude patriť poslancom, ktorí budú rozhodovať o prijatí tohto dôležitého Všeobecne záväzného nariadenia.

 
7.10.2016 | Autor: Veronika Kmetóny Gazdová | Doprava | čítané: 4682 krát